Dan Barna (USR)
„Nicolicea se preface. Ştie foarte bine că Dragnea nu e premier tocmai pentru că e o lege foarte clară de pe vremea lui Năstase - pentru funcţii numite din Guvern - că nu pot fi persoane care au probleme cu cazierul. Era o gaură pe funcţiile alese.”
Adevărat
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 13.04.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

Președintele USR Dan Barna a răspuns pe 9 aprilie 2019 criticilor deputatului PSD Eugen Nicolicea la adresa inițiativei Fără penali în funcții publice cu următoarea afirmație:

„Nicolicea se preface. Ştie foarte bine că Dragnea nu e premier tocmai pentru că e o lege foarte clară de pe vremea lui Năstase – pentru funcţii numite din Guvern  – că nu pot fi persoane care au probleme cu cazierul. Era o gaură pe funcţiile alese.”

Ce verificăm?

Dacă o lege dată în mandatul de premier al lui Adrian Năstase este cea care împiedică persoanele cu probleme penale să ocupe funcții în Guvern și dacă aceasta face vreo referire și la funcțiile alese.

Verificare

Este știut deja că președintele PSD Liviu Dragnea nu poate să ocupe nicio funcție în Guvernul României din cauza condamnării sale penale definitive în dosarul „Fraudă la referendum”.

A fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, dar judecătorii nu i-au interzis să ocupe funcții publice. Dar el nu poate deveni membru al gurvenului din cauza unei legi vechi de aproape două decenii.

Este vorba despre Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor.

Proiectul acestei legi a fost depus în Parlament în 1998, în timpul guvernului Radu Vasile. A devenit lege abia în 2001, în timpul guvernării Năstase.

În forma de bază, art. 2 din această lege (adică forma din 2001) spunea că:

Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţara, se bucura de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1).”

Ulterior, acest articol a suferit modificări, iar forma în vigoare spune că:

„Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare. (la 06-03-2004, Art. 2 a fost modificat de pct. 1 al art. I din LEGEA nr. 23 din 3 martie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 187 din 3 martie 2004. )

Ori, și modificările privind acest articol s-au produs tot în timpul guvernului condus de Adrian Năstase.

Concluzie

Afirmația președintelui USR Dan Barna este adevărată. Persoanele condamnate penal și implicit Liviu Dragnea, nu pot ocupa funcții în Guvern datorită unei legi date în mandatul lui Adrian Năstase.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.