Dan Barna (USR)
„În momentul de faţă, aparenţa, ca să nu vorbesc de o certitudine, este că Liviu Dragnea nu mai are majoritate la Camera Deputaţilor.”
Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 12.03.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

Președintele USR, Dan Barna, a susținut, pe 11 martie 2019, că sesiunea de vot final de la Camera Deputaţilor, nu va mai avea loc în săptămâna 11-15 martie deoarece PSD nu mai deține majoritatea în acest for legislativ.

„În momentul de faţă, aparenţa, ca să nu vorbesc de o certitudine, este că Liviu Dragnea nu mai are majoritate la Camera Deputaţilor.”

Ce verificăm?

Dacă Partidul Social Democrat, condus de Liviu Dragnea, mai deține majoritatea la Camera Deputaților.

Verificare

Ședințe

Mai întâi de toate, vedem pe site-ul Camerei Deputaților că Biroul Permanent nu are programată încă vreo ședință pentru această săptămână.  

Structura Camerei Deputaților

Pe același site verificăm structura grupurilor parlamentare.  La momentul actual, situația arată așa:

PSD a reușit să dețină majoritatea la Camera Deputaților cu ajutorul coaliției formate cu ajutorul ALDE. Alianța a strâns la începutul mandatului 174 de mandate de deputați ( PSD – 154 de mandate, conform Biroului Electoral Central, iar ALDE – 20). Numărul le asigura câștig în plen.

Camera Deputaților are un număr de 329 de membri. În teorie, conform Constituției României, ca să existe un vot favorabil alianței PSD-ALDE este nevoie de 50%+1, adică 165 de deputați care să fie prezenți și să voteze.

În prezent, coaliția PSD-ALDE numără doar 160 de membri în Camera Deputaților, ceea ce nu le mai asigură câștigarea votului.

Partidul Social Democrat a început să piardă deputați după ce Victor Ponta a plecat din partid în septembrie 2017. De atunci a tras după el alți membri  social-democrați, care au intrat în Pro România– noul partid înființat de fostul premier.  

Istoria plecărilor și venirilor poate fi urmărită aici: 31 de deputați social-democrați au plecat, și s-au alăturat 19.

PSD-ALDE nu a pierdut majoritatea acum, ci în urmă cu aproape un an, când au plecat cinci deputați social-democrați dintr-un foc, fostul ministrul al Sănătății Nicolae Bănicioiu fiind cel care a înclinat balanța și a lăsat coaliția cu 164 de voturi.

Și ALDE a pierdut șase deputați, printre care și fostul co-președinte Daniel Constantin care a fost exclus și i s-a alăturat lui Victor Ponta.

Doar că ALDE stă mai bine la numărătoare pentru că, deși a avut șașe deputați care au plecat, a avut și cinci deputați care i s-a alăturat, rămânând, astfel, cu doar un loc pe minus.

În ultimul an, coaliția a trebuit, deci, să caute sprijin în UDMR și la minorități pentru ca votul să-i fie favorabil în momente importante, cum ar fi moțiunile de cenzură împotriva propriului Guvern.

Concluzie

Afirmația președintelui USR Dan Barna este adevărată. PSD, condus de Liviu Dragnea, nu mai deține majoritatea la Camera Deputaților, având, împreună cu ALDE, doar 160 de voturi din cele 165 necesare pentru a o forma.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.