Dănuț Bica (PNL)
„Cum să nu fie explicabilă degringolada din sistemul de învăţământ, atâta vreme cât în ultimii trei ani un mandat de ministru a durat în medie şase luni?”
Adevărat
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 18.09.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Camera Deputaților

Context

Deputatl PNL Dănuţ Bica a făcut următoarea declarație pe 10 septembrie 2019:

Cum să nu fie explicabilă degringolada din sistemul de învăţământ, atâta vreme cât în ultimii trei ani un mandat de ministru a durat în medie şase luni?

Ce verificăm?

Cât au durat mandatele de ministru al Educației din ultimii trei ani.

Verificare

Pavel Năstase: 4 ianuarie 2017 – 28 iunie 2017 

Partidul Social Democrat s-a întors la guvernare în ianuarie 2017 prin cabinetul condus de Sorin Grindeanu. La acel moment, la cârma ministerului Educație a fost numit Pavel Năstase, fost rector al Academiei de Studii Economice din Bucureşti și profesor universitar specializat în calcul şi cibernetică economică. 

Ministrul Pavel Năstase a rezistat în funcție aproximativ 6 luni, peentru că în iunie 2017 s-a făcut prima remaniere guvernamentală.

Liviu Marian Pop: 29 iunie 2017 – 29 ianuarie 2018 

În 29 iunie 2017 a fost numit guvernul Mihai Tudose, iar Liviu Marian Pop fost profesor de matematică și fost secretar de stat sub ministrul Pavel Năstase, a preluat șefia ministerului Educației. A rezistat în această funcție șapte luni. Astăzi este senator din partea PSD 

Valentin Popa: 29 ianuarie 2018 – 27 septembrie 2018 

În ianuarie 2018, guvernul a fost schimbat din nou și președintele României a numit în funcție guvernul Viorica Dăncilă. Fotoliul de la Educație a fost preluat de Valentin Popa, rector al Universităţii ”Ştefan cel Mare”, din Suceava. A plecat cu demisie, după 8 luni, la presiunea partidului.

Ecaterina Andronescu: 16 noiembrie 2018 – 2 august 2019

Ecaterina Andronescu s-a întors la Ministerul Educației în noiembrie 2018 pentru a patra oară. Actual senator PSD, aceasta a preluat mandatul lui Valentin Popa și l-a ținut timp de 9 luni, până la începutul lui august 2019. A fost demisă după ce a spus că „a învăţat de acasă să nu urce cu un străin în maşină” referindu-se la  cazul crimelor din Caracal.

Valer-Daniel Breaz: 2 august 2019 – prezent

Valer-Daniel Breaz este deocamdată ministru interminar la Educație. Senator PSD, rector al Universităţii 1 Decembrie 2018 din Alba Iulia și profesor de matematică, este și Ministrul Culturii din noiembrie 2018.

*Premierul Viorica Dăncilă a propus la Ministerul Educației, pe 11 septembrie, un nou nume – Camelia Gavrilă, profesor de limba romana si deputat PSD, aceasta aștepând deocadamdată o decizie a Președintelui României. 

Concluzie

Afirmația deputatului PNL Dănuţ Bica este adevărată. Am avut cinci miniștri la Educație în mai puțin de trei ani, și urmează să-l avem pe-al șaselea. Asta înseamnă o medie de șase luni per ministru.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.