Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

18.09.2019

„Cum să nu fie explicabilă degringolada din sistemul de învăţământ, atâta vreme cât în ultimii trei ani un mandat de ministru a durat în medie şase luni?”

Dănuț Bica

PNL

Sursa afirmației: Camera Deputaților

Adevărat

Context

Deputatl PNL Dănuţ Bica a făcut următoarea declarație pe 10 septembrie 2019:

Cum să nu fie explicabilă degringolada din sistemul de învăţământ, atâta vreme cât în ultimii trei ani un mandat de ministru a durat în medie şase luni?

Ce verificăm?

Cât au durat mandatele de ministru al Educației din ultimii trei ani.

Verificare

Pavel Năstase: 4 ianuarie 2017 – 28 iunie 2017 

Partidul Social Democrat s-a întors la guvernare în ianuarie 2017 prin cabinetul condus de Sorin Grindeanu. La acel moment, la cârma ministerului Educație a fost numit Pavel Năstase, fost rector al Academiei de Studii Economice din Bucureşti și profesor universitar specializat în calcul şi cibernetică economică. 

Ministrul Pavel Năstase a rezistat în funcție aproximativ 6 luni, peentru că în iunie 2017 s-a făcut prima remaniere guvernamentală.

Liviu Marian Pop: 29 iunie 2017 – 29 ianuarie 2018 

În 29 iunie 2017 a fost numit guvernul Mihai Tudose, iar Liviu Marian Pop fost profesor de matematică și fost secretar de stat sub ministrul Pavel Năstase, a preluat șefia ministerului Educației. A rezistat în această funcție șapte luni. Astăzi este senator din partea PSD 

Valentin Popa: 29 ianuarie 2018 – 27 septembrie 2018 

În ianuarie 2018, guvernul a fost schimbat din nou și președintele României a numit în funcție guvernul Viorica Dăncilă. Fotoliul de la Educație a fost preluat de Valentin Popa, rector al Universităţii ”Ştefan cel Mare”, din Suceava. A plecat cu demisie, după 8 luni, la presiunea partidului.

Ecaterina Andronescu: 16 noiembrie 2018 – 2 august 2019

Ecaterina Andronescu s-a întors la Ministerul Educației în noiembrie 2018 pentru a patra oară. Actual senator PSD, aceasta a preluat mandatul lui Valentin Popa și l-a ținut timp de 9 luni, până la începutul lui august 2019. A fost demisă după ce a spus că „a învăţat de acasă să nu urce cu un străin în maşină” referindu-se la  cazul crimelor din Caracal.

Valer-Daniel Breaz: 2 august 2019 – prezent

Valer-Daniel Breaz este deocamdată ministru interminar la Educație. Senator PSD, rector al Universităţii 1 Decembrie 2018 din Alba Iulia și profesor de matematică, este și Ministrul Culturii din noiembrie 2018.

*Premierul Viorica Dăncilă a propus la Ministerul Educației, pe 11 septembrie, un nou nume – Camelia Gavrilă, profesor de limba romana si deputat PSD, aceasta aștepând deocadamdată o decizie a Președintelui României. 

Concluzie

Afirmația deputatului PNL Dănuţ Bica este adevărată. Am avut cinci miniștri la Educație în mai puțin de trei ani, și urmează să-l avem pe-al șaselea. Asta înseamnă o medie de șase luni per ministru.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.