Doina Gradea
Eu am fost, şi săptămâna trecută, şi săptămâna asta, astăzi, numai la toate comisiile la care m-au chemat, Buget Finanţe, Comisiile de Cultură la Ministerul Finanţelor… Nu vreau să spun de buget. TVR-ul va avea cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată [...] Puteau să nu ne dea.
Parțial Fals
Barometru Factual
Cultura
Data verificării: 04.05.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Dragoș Pătraru

Context

Dragoş Pătraru, realizator al emisiunii Starea Naţiei, a dat publicităţii, în data de 3 mai, un montaj cu declaraţii ale Doinei Gradea, Preşedinte Director General al SRTV, din care reţinem şi următoarea declaraţie:

 

Eu am fost, şi săptămâna trecută, şi săptămâna asta, astăzi, numai la toate comisiile la care m-au chemat, Buget Finanţe, Comisiile de Cultură la Ministerul Finanţelor… Nu vreau să spun de buget. TVR-ul va avea cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată […] Puteau să nu ne dea.

 

Ce verificăm?

Dacă TVR beneficiază în 2018 de cea mai mare alocare din bugetul de stat din ultimii ani.


Verificare

Am consultat anexa dedicată SRTV din bugetul de stat pentru a vedea cum arată bugetul din anul curent faţă de anii precedenţi. Am centralizat datele în tabelul de mai jos, folosind ca sursă bugetele de stat aprobate de Parlamentul României în perioada 2013-2018. Nu luăm în calcul eventualele rectificări bugetare sau execuția bugetară propriu-zisă pentru că Doina Gradea face referire la „lupta” dată de aceasta în comisiile de specialitate ale Parlamentului cu ocazia dezbaterilor pe buget:

 

În comparaţie cu anii 2013-2015, bugetul total alocat din fonduri publice al TVR este semnificativ mai mare. Nu însă și în comparație cu anul 2017, când bugetul inițial aprobat pentru TVR a fost mai mult decât dublu față de cel aprobat pentru 2018. Motivul pentru care în anul 2017 a fost alocată o sumă uriașă de bani în plus a fost acela că TVR acumulase niște datorii istorice care au fost achitate în respectivul an, după cum arată chiar Raportul de activitate pentru anul 2017.

 

Trebuie menţionat însă că, după cum este precizat chiar pe site-ul TVR, de la 1 februarie 2017, principala sursă de finanţare a Televiziunii Române va fi alocaţia bugetară. Începând cu această dată, conform noului cadru legislativ, TVR nu va mai încasa taxa TV. (art. 39-41 din Legea 41/1994, modificată). Altfel spus, era de aşteptat ca alocarea pentru anul curent, după modificările cu privire la sursele de finanţare ale TVR, să fie mai mare față de anii precedenți.

În ceea ce priveşte comentariul puteau să nu ne dea, cu referire la alocarea din bugetul de stat, acest lucru trebuie înţeles tot în raport cu modificarea legii de funcţionare a TVR – art. 41 stipulează că Prin legea bugetară anuală se aprobă fondurile de la bugetul de stat, alocate Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi dezvoltare.

 

 

Concluzie

Afirmaţia Doinei Gradea este parţial falsă – deşi sumele aprobate în 2018 din bugetul de stat pentru TVR sunt mult mai mari faţă de anii precedenţi (2013-2016), acestea sunt la mai puțin de jumătate din valoarea alocată în 2017 când s-au achitat datoriile acumulate de televiziunea publică. Trebuie de asemenea precizat că sumele suplimentare nu sunt în mod neapărat rezultatul unui talent managerial, ci mai degrabă al schimbării cadrului legal în ceea ce priveşte finanţarea televiziunii publice.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.