Dumitru Dobrev (USB)
Toată lumea a remarcat în 2012 că puțin i-a lipsit lui Nicușor să intre în Consiliul General, însă dacă ar fi candidat pe o listă de partid, același număr de voturi ar fi permis accesul în CGBM pentru 5 consilieri.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Electoral
Data verificării: 25.06.2016
www.factual.ro

Context

Dumitru Dobrev, candidat USB pentru Primăria Sectorului 4, a acordat un inverviu pentru România liberă în care a declarat:

Toată lumea a remarcat în 2012 că puțin i-a lipsit lui Nicușor să intre în Consiliul General, însă dacă ar fi candidat pe o listă de partid, același număr de voturi ar fi permis accesul în CGBM pentru 5 consilieri.

Ce verificăm?

Câte mandate de consilier general ar fi obținut Nicușor Dan, dacă votul pentru PMB din 2012 ar fi fost pentru CGMB.

Verificare

Potrivit rezultatelor oficiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, la alegerile locale din 2012 pentru CGMB, Nicușor Dan a strâns 36.948 de voturi, adică un procent de 4,71% din totalul de voturi. Potrivit hotărârii din 2012 a BEC, pragul electoral a fost de 5% (39218 voturi) ceea ce înseamnă că lui Nicușor Dan i-au lipsit 2270 voturi pentru a deveni consilier general.

 

Dacă ne uităm strict la numărul de voturi pentru pentru alegerile CGMB, faptul că Nicușor Dan ar fi candidat pe o listă de partid, nu ar fi făcut nicio diferență, având în vedere că tot nu ar fi trecut de pragul prevăzut de lege.

 

Dacă însă ne uităm la numărul de voturi obținut de Nicușor Dan la alegerile pentru PMB, ca potențial de mobilizare al votanților pentru CGMB,  având în vedere că numărul de voturi pe care l-au obținut partidele la Consiliul general este destul de apropiat de numărul de voturi pe care l-au avut candidații susținuți de acestea la Primăria Generală, putem aplica metoda de repartiție a mandatelor de consilier pe votul pentru primar.

 

Legea 67/2004, prin art 96, precizează modul în care sunt repartizate mandatele de consilier. Respectând calculul complicat, în această ipoteză avem următoarele rezultate:

calcul-nicusor-dan-consilieri---Foaie1 (1)

Concluzie

Afirmația lui Dumitru Dobrev este parțial adevărată.  Nicușor Dan a fost într-adevăr foarte aproape de a intra în CGMB, dar ar fi obținut 5 mandate de consilier general în 2012 doar dacă votul pentru Primăria Municipiului București ar fi fost de fapt pentru Consiliul General al Municipiului București și voturile ar fi fost obținute în numele unui partid.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.