Ecaterina Andronescu
„Aveam bani pentru aceste tablete, am plecat și banii s-au evaporat. S-a făcut imediat rectificare de guvern (bugetară - n.r) și s-au luat banii aceia, s-au dus în altă parte. (...) Din păcate am plecat înainte de a face lucrul acesta”
Trunchiat
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 21.12.2020
www.factual.ro

Context

Ecaterina Andronescu a declarat pe 12 decembrie 2020:

„Aveam bani pentru aceste tablete, am plecat și banii s-au evaporat. S-a făcut imediat rectificare de guvern (bugetară – n.r) și s-au luat banii aceia, s-au dus în altă parte. (…) Din păcate am plecat înainte de a face lucrul acesta”

Ce verificăm?

Ce s-a întâmplat cu proiectul ce prevedea achiziția tabletelor.

Verificare

În 11 februarie 2019- Ministerul Educației anunța că : Prin introducerea Proiectului Național România modernă, România digitală s-a majorat titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020” cu 2.000 milioane lei. Această sumă este destinată schimbării sistemului de predare a lecțiilor prin achiziționarea de table inteligente și de tablete.

Cu câteva zile mai devreme, Ecaterina Andronescu- pe atunci în fruntea ministerului Educației anunța la Hotnews:

„Am scris fişele pentru proiecte, unul sau două, să vedem cum o să accepte. E un proiect pe valoare foarte mare, trebuie să mergem la Comisia Europeană să ne aprobe. Probabil că va dura până când demarăm proiectul. Din informaţiile pe care eu le am este vorba de cel puţin 2-3 luni. Este vorba de 400 de milioane de euro”.

La aproximativ șase luni după, în 5 august 2019, Ecaterina Andronescu a fost revocată din funcție ca urmare a unei declarații făcute în contextul crimelor de la Caracal.

Astfel, ministerul a fost preluat de Valer-Daniel Breaz  ca ministru interimar, iar pe 4 noiembrie a fost numită Monica Anisie.

În 26 noiembrie 2019, Ministerul Educației a comunicat că proiectul anunțat de Ecaterina Andronescu nu a fost scris, cererea de finanțare nu a fost redactată, deci nici aprobată, astfel bugetul a fost diminuat.

Concluzie

Afirmațiile Ecaterinei Andronescu sunt trunchiate. Aceasta sugerează că banii pentru proiectul cu tablete au fost tăiați și alocați în altă parte. În realitate, ministerul condus de ea a avut la dispoziție aproape șase luni să facă demersurile necesare pentru demararea proiectului. Spre finalul anului, Ministerul Educației a realizat că proiectul nu fusese nici măcar scris, astfel că bugetul a fost diminuat.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.