Ecaterina Andronescu
„Cel mai mult a fost alocat în bugetul anului 2019, dar până la urmă s-au retras o parte din bani. Atunci se alocaseră 5,5 procente, ceea ce era absolut extraordinar.”
Fals
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 22.12.2020
www.factual.ro

Context

Ecaterina Andronescu a declarat pe 12 decembrie 2020 că deși legea spune că Educația trebuie să primească minim 6 % din Produsul Intern Brut, nu a primit niciodată. A completat, susținând că:

Cel mai mult a fost alocat în bugetul anului 2019, dar până la urmă s-au retras o parte din bani. Atunci se alocaseră 5,5 procente, ceea ce era absolut extraordinar.”

A mai adăgat că pentru 2020 a fost alocat 4.5% din PIB.

Ce verificăm?

Evoluția cheltuielilor din PIB pentru Educație.

Verificare

În primul rând, trebuie făcute trei precizări:

  1. Educația este un domeniu descentralizat, astfel încât trebuie verificate alocările pentru educație atât la nivelul central (în bugetul de stat), cât și la nivel local (în bugetele locale)
  2. În bugetul de stat nu este suficient să ne uităm la bugetul Ministerului Educației pentru că mai sunt și alte ministere care au acțiuni în domeniu (de exemplu, Ministerul Apărării are școlile sale)
  3. Este o diferență mare între „alocare” ( adică o proiecție, de multe ori optimistă la început de an) și „execuție” bugetară (adică ce s-a cheltuit efectiv)

Legea Educației, emisă în 2011 și aflată în vigoare, prevede că pentru finanțarea Educației „se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv

Deși legea prevede alocarea a 6% din PIB, realitatea este un pic mai complicată. 

IMPORTANT! De exemplu, în decembrie 2018 s-a stabilit prin ordonanță de urgență că între 2019 și 2021 nu se alocă minimul de 6%.  La acel moment, guvernul era condus de Viorica Dăncilă. Ordonanța este contrasemnată de Ecaterina Andronescu, pe atunci ministru al Educației. 

CÂT DIN PIB PENTRU EDUCAȚIE

Conform Eurostat, România a alocat pentru Educație, în perioada 1995-2018 (execuție bugetară, adică cheltuieli efective): 

2020

Proiectul de buget de stat pe anul 2020 prevede alocarea a 3,4% din PIB pentru educație.

2019

Sumele pe execuția bugetară (cheltuieli efective) arată astfel:

  • Nivel central – 28.85 miliarde lei (din bugetul de stat, sursa mai jos)
  • Nivel local – 5,65 miliarde lei (sursa AICI: )

Total – 34.5 miliarde lei. Asta reprezintă 3.3% din PIB.

Sursa: Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2020, Anexa 1

 

Alocarea inițială

Ecaterina Andronescu face însă apel la altceva și anume la alocările bugetare (cele proiectate prin bugetul inițial) și sugerează că ar fi o sumă record, dar că după ce a plecat ea, s-au tăiat banii.

Referitor la anul 2019, o analiză a Edupedu.ro arată că rectificările bugetare din 2019 au redus suma acordată de Guvern educației. Dacă la începutul anului 2019 erau alocați 2,97% din PIB, după prima rectificare bugetară s-a ajuns la 2,87, iar după cea de-a doua rectificare procentul a scăzut la 2,73% din PIB. 

Pentru că estimările privind PIB au fost rectificate pe parcursul acelui an, este bine să ne uităm și la cifrele exacte. În 2019, bugetul estimat pentru Educație (toate ministerele, nu doar cel al educației) era undeva la:

Pentru că estimările privind PIB au fost rectificate pe parcursul acelui an, este bine să ne uităm și la cifrele exacte. În 2019, bugetul estimat pentru Educație (toate ministerele, nu doar cel al educației) era undeva la: 31.768.874 mii lei

Pentru bugetele locale nu avem niște date definitive (pentru că ar însemna să adunăm proiecțiile bugetare pentru peste 3000 de primării), însă putem presupune că au fost cam tot în jurul sumelor executate (5-6 miliarde de lei). Asta pentru că „grosul” banilor e la nivel central. Așadar, ajungeam la o sumă de aprox 38 miliarde lei. Dacă raportăm această sumă la PIB, ajungem doar pe la 3.6%, în niciun caz la 5.5%.

Pentru că estimările privind PIB au fost rectificate pe parcursul acelui an, este bine să ne uităm și la cifrele exacte. În 2019, bugetul estimat pentru Educație (toate ministerele, nu doar cel al educației) era de 31.76 miliarde lei.

Pentru bugetele locale nu avem niște date definitive (pentru că ar însemna să adunăm proiecțiile bugetare pentru peste 3000 de UAT), însă putem presupune că au fost cam tot în jurul sumelor executate (5-6 miliarde de lei) pentru că „grosul” banilor e la nivel central.

Așadar, ajungeam la o sumă de aprox 38 miliarde lei. Dacă raportăm această sumă la PIB, ajungem doar pe la 3.6%, în niciun caz la 5.5%.

Este posibil ca Andronescu să ia în calcul și alte surse bugetare (în afara bugetului de stat, adică fonduri europene, credite sau venituri proprii) când face aceste calcule. Asta deși % din PIB se referă de obicei la ceea ce e integral de la buget.

Însă, chiar și dacă am lua în calcul extra-sumele din alte surse,  observăm în bugetul Ministerului Educației că acestea ar putea aduce în plus încă 2 miliarde de lei (de la 30.72 miliarde la 32.96 miliarde lei). Ajungem la maxim 4%.

Oricât ne-am străduit, nu am reușit să identificăm pe ce se bazează când spune 5.5% pentru educație din PIB.

În 2019, ministerul condus de ea avea 30.72 miliarde lei din bugetul de stat și  32.96 miliarde lei ( bani de la buget plus alte fonduri).  Execuția bugetară la finalul lunii iulie 2019 (adică cu puțin înainte să părăsească ea ministerul) arăta astfel:

Cheltuieli integral de la buget – 16.56 miliarde lei (54% execuție, deși trecuseră 7 luni din an). După plecarea ei, în următoarele 5 luni, a ajuns la 27,33 miliarde lei.

Cheltuieli totale – 20.83 miliarde lei (63% execuție). După plecarea ei, în următoarele 5 luni, a ajuns la 35.23 miliarde lei.

Concluzie

Afirmațiile fostului ministru al Educației Ecaterina Andronescu sunt false. În 2019 nu a fost cea mai mare alocare, iar procentele vehiculate de ea sunt eronate. Deși susține că educația trebuie să primească minim 6% din PIB, a uitat că în 2018 a semnat, împreună cu membrii guvernului din care făcea parte, o ordonanță de urgență prin care, pentru perioada 2019-2021, nu se mai alocă minimul de 6% pentru Educației. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.