Ecaterina Andronescu
„Nu, n-am desființat-o (școala profesională - n.r), pentru că după aceea s-a înființat școala aceasta profesională duală, când denumirea s-a transformat în școala de arte și meserii am vrut să încerc să găsesc un motiv pentru a da puțin și o altă imagine acestei școli.”
Trunchiat
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 04.01.2021
www.factual.ro

Context

Pe 12 decembrie 2020, Ecaterina Andronescu a declarat: 

„Nu, n-am desființat-o (școala profesională – n.r), pentru că după aceea s-a înființat școala aceasta profesională duală, când denumirea s-a transformat în școala de arte și meserii am vrut să încerc să găsesc un motiv pentru a da puțin și o altă imagine acestei școli.”

Ce verificăm?

Ce s-a întâmplat cu școala profesională.

Verificare

2003– școlile de arte și meserii au fost introduse în vechea lege a învățământului prin legea nr. 268/2003, când au fost încadrate la învăţământul profesional. Printre inițiatorii acestei legi s-a aflat chiar și Ecaterina Andronescu.  

Învăţământul profesional exista deja în legea învățământului (art. 29) și se organiza ca învăţământ de zi sau seral, prin şcoli profesionale şi şcoli de ucenici, care puteau funcţiona independent sau pe lângă grupuri şcolare.

11 februarie 2009. Ministru al Educației era Ecaterina Andronescu. La acea dată, prin hotărâre de guvern au fost aprobate cifrele de şcolarizare pentru anul școlar 2009-2010. Cele pentru Şcoala de arte şi meserii” au dispărut. Nota de fundamentare arată că s-a propus creșterea cifrei de școlarizare pentru licee: „clasa a IX-a învăţământ de zi, cu 72.000 locuri, prin preluarea locurilor care se şcolarizau în cadrul şcolilor de arte şi meserii (clasa a IX-a SAM).” Învăţământul profesional rămas atunci cu locuri pentru elevii din seriile vechi, care doreau să îşi continue studiile. În anul anterior, au fost prevăzute 90.000 de locuri în Școlile de Arte și Meserii.

3 martie 2009. Ecaterina Andronescu spunea că școlile de arte și meserii nu au fost desființate, ci că elevii au fost mutați în liceele tehnologice, care „sunt mai bine pregătite pentru a oferi un învățământ de calitate“.

5 Ianuarie 2011. A fost adoptată noua lege a educației naționale. În forma inițială este prevăzut că învățământul preuniversitar cuprinde și învățământul profesional cu durată între  șase luni și doi ani și se poate organiza în școli profesionale independente sau afiliate liceelor tehnologice. (art. 23 și art. 33). Învățământul postliceal era încadrat la cel profesional și putea avea o durată de 1-3 an. (art. 44)

3 februarie 2012. Învăţământul profesional a fost organizat după clasa a IX-a, ca parte a învăţământului liceal, filiera tehnologică și avea o durată de 2 ani. Schimbarea a venit prin ordin emis de ministrul Daniel Funeriu. Tot atunci s-a stabilit că învăţământul profesional se organizează doar dacă există contracte cadru încheiate cu operatorii economici/instituţii publice. Practic a fost introdusă o formă de învățământ dual, potrivit definiției date de Ministerul Educației. 

20 februarie 2014. Durata învăţământului profesional a fost mărită la trei ani prin ordin emis de ministrul Remus Pricopie.

26 iunie 2014. Prin ordonață de urgență, durata pentru învăţământul profesional a fost setată la „minimum 3 ani”

29 decembrie 2014. O altă ordonanță de urgență a clarificat ce este învăţământul dual: 

„Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional, care se desfăşoară pe bază de contract de muncă şi combină pregătirea profesională ce se organizează de un operator economic, cu pregătirea organizată în cadrul unei unităţi de învăţământ. Responsabilitatea privind organizarea şi funcţionarea este partajată între operatorul economic şi unitatea de învăţământ.”

16 noiembrie 2016. Prin altă ordonanță, învățământul dual a fost reglementat și a rămas în legea educației

Concluzie

Afirmațiile fostului ministru al Educației Ecaterina Andronescu sunt trunchiate. Este adevărat că școala profesională nu a fost desființată, ea fiind inclusă de-a lungul anilor sub diferite forme în legea educației. Însă Ecaterina Andronescu, în calitate de ministrul al Educației, a desființat în 2009 școala de arte și meserii. La acel moment, Andronescu spunea că nu funcționa și a mutat elevii la profilul tehnologic. Apoi s-a înființat școala profesională duală, dar Ecaterina Andronescu nu a avut nicio legătură cu acest lucru. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.