Emil Radu Moldovan (PSD)
Statutul PSD spune că preşedintele partidului îşi asumă candidatura de prim-ministru.
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 13.12.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Mediafax

Context

Preşedintele organizaţiei PSD Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a susținut, luni 12 decembrie 2016, o conferință de presă în care a declarat:

 

Statutul PSD spune că preşedintele partidului îşi asumă candidatura de prim-ministru.

 

Ce verificăm?

Dacă statutul PSD precizează că președintele partidului are în atribuții asumarea candidaturii pentru funcția de prim-ministru.

Verificare

Statutul Partidului Social Democrat este disponibil online pe site-ul www.psd.ro. Astfel, constatăm că la Secțiunea a 2-a, cea destinată Președintelui Partidului Social Democrat, nu este precizată nici o trimitere cu privire la o eventuală candidatură a președintelui la funcția de prim-ministru. De altfel, singurele mențiuni cu privire la funcția de prim-ministru în statutul PSD se regăsesc la:

 

Art. 120

Congresul PSD are următoarele atribuții:

(7) validează candidatul PSD la funcția de prim ministru, la propunerea Comitetului Executiv  Național;

 

Art. 145

(2) La lucrările Biroului Permanent Național participă cu drept de vot: Prim-ministrul, Președintii celor două Camere ale Parlamentului care sunt membri ai PSD, Președintele Consiliului Național, Secretarul General, Președintele TSD, OFSD, OPSD, LAL, PES Activist România.

 

Concluzie

Declarația lui Emil Radu Moldovan este falsă. Statutul PSD nu include în atribuțiile președintelui de partid asumarea candidaturii pentru funcția de prim-ministru.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.