Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„În Germania nu s-a schimbat ministrul de la Transporturi, 14 ani, dar vrem infrastructura să fie ca în Germania. Este un ministru, Sorin Grindeanu, care a performat şi e vizibilă performanţa. Eu mi-aş dori să rămână în continuare”.
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 22.05.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: România TV

Context

În 10 mai 2023, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a fost întrebat la România TV, în cadrul unei discuții despre rotativa guvernamentală, dacă ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, va rămâne în aceeaşi funcție. Acesta a făcut următoarea declarație:

„În Germania nu s-a schimbat ministrul de la Transporturi, 14 ani, dar vrem infrastructura să fie ca în Germania. Este un ministru, Sorin Grindeanu, care a performat şi e vizibilă performanţa. Eu mi-aş dori să rămână în continuare”.

Ce verificăm?

Dacă ministrul Transporturilor din Germania nu a fost schimbat timp de 14 ani și care este diferența de timp între mandatele miniștrilor germani și a celor români.

Verificare

Declarația președintelui PSD a fost făcută în contextul în care liderii coaliției se aflau în discuții privind rotativa guvernamentală, care va trebui să aibă loc la finalul lunii mai. 

PSD, PNL, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale din Camera Deputaților au semnat, la data de 22 noiembrie 2021, un Acord politic ce stă la baza coaliției de guvernare. Acest acord politic prevede că Nicolae Ciucă (din partea PNL) va fi prim-ministru al României până la data de 25 mai 2023, iar cel de-al doilea candidat va fi din partea PSD.

Potrivit acordului, la schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui mai mulți reprezentanți în Guvern. Printre aceștia se numără și ministrul Transporturilor din partea PSD, care va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL.

Astfel, conform acordului politic, mandatul ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu ar trebui să înceteze la sfârșitul lunii mai. Cu toate acestea, președintele PSD, Marcel Ciolacu, insistă ca Sorin Grindeanu să rămână în funcție în continuare, în ciuda rotativei guvernamentale, și folosește ca argument faptul că în Germania „ministrul de la Transporturi” a fost neschimbat timp de 14 ani. 

El a insinuat că prin mandate lungi s-au putut face schimbări semnificative în infrastructură, fapt pentru care și Sorin Grindeanu ar trebui să rămână mai mult timp în funcție.

Actualul ministrul Transporturilor din Germania este Volker Wissing și acesta are un mandat de doar 1 an și 5 luni.

 

Pentru a afla dacă într-adevăr în Germania un ministru al Transportului a rămas neschimbat timp de 14 ani, am consultat datele Ministerului Federal al Transporturilor și Infrastructurii Digitale din Germania, unde am găsit toți foștii miniștri ai Transporturilor și intervalul de timp în care au ocupat funcția. Astfel, am calculat perioada de timp în care fiecare ministru a ocupat funcția la Ministerul Transporturilor. 

De la fondarea Republicii Federale Germania și până în prezent nu a existat niciun ministru al Transporturilor cu un mandat care să se întindă pe o perioadă de 14 ani.

Mandatul care a durat cel mai mult timp din istorie l-a avut primul ministru al Transporturilor (de la fondarea republicii federale în 1949), Hans-Christoph Seebohm, care a stat funcție timp de 17 ani și 2 luni. De atunci, cel mai lung mandat a fost al ministrului Kurt Gscheidle – de 6 ani și 5 luni, iar restul miniștrilor au ocupat această funcție mai puțin de 6 ani fiecare.

Lista miniștrilor Transporturilor din Germania, perioada și durata mandatului:

 

*Sursă: Ministerul Transportului și Infrastructurii Digitale din Germania

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, mai susținea la RTV că în România se vrea „infrastructură ca în Germania”, deși „schimbăm miniștrii din an în an”.

De la fondarea Republicii Federale (1949) și până în prezent, Germania a avut 19 miniștri ai Transporturilor. Dacă luăm în considerare o perioadă similară, din 1951 și până în prezent, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Transporturilor din țara noastră, România a avut 39 de miniștri. Unii dintre ei au avut câte două mandate – Florian Danalache, Anca Boagiu, Radu Berceanu și Alexandru Răzvan Cuc, iar Traian Băsescu a avut chiar trei. Din 2012 până în 2021, în România în fiecare an a fost schimbat cel puțin o dată ministrul Transporturilor.

*Sursă: Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România Concluzie

Declarația președintelui PSD este falsă. Deși Marcel Ciolacu a evidențiat că în România miniștrii se schimbă mult mai des decât în Germania, lucru care s-a întâmplat de-a lungul timpului, niciun ministru german al Transporturilor nu a avut un mandat care să dureze 14 ani.

*Foto copertă: Marcel Ciolacu și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, în cadrul unei întâlniri care a avut loc în 3 aprilie / Facebook – Marcel Ciolacu

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.