Florin Cîțu (PNL, președintele Senatului)
„Sorin Grindeanu, premierul OUG 13, cel care tremura de frică când președintele României s-a dus lângă el. A scos zeci de mii de oameni în stradă. A fost primul premier dat jos de propriul partid. Și nu s-a dus acasă, s-a ținut de scaun împotriva propriului partid.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 28.02.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: realitatea.net

Context

Florin Cîțu – premierul României a declarat pe 22 februarie 2021 în Parlament:

„Sorin Grindeanu, premierul OUG 13, cel care tremura de frică când președintele României s-a dus lângă el. A scos zeci de mii de oameni în stradă. A fost primul premier dat jos de propriul partid. Și nu s-a dus acasă, s-a ținut de scaun împotriva propriului partid.”

Ce verificăm?

Dacă Sorin Grindeanu a fost primul premier dat jos de propriul partid.

Verificare

Sorin Grindeanu a fost numit premier al României din partea PSD pe 4 ianuarie 2017. În aceeași lună, guvernul condus de el a emis OUG nr. 13 care făcea mai multe modificări în legislația penală. Actul stabilea, printre altele, pedepse mai laxe pentru funcționari publici care au păgubit statul cu sume de peste 200.000 de lei, iar la sume mai mici primeau doar sancțiuni administrative.

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă să protesteze zile la rând față de OUG 13, care a fost abrogată pe 5 februarie 2017.

Guvernul Grindeanu a fost demis printr-o moțiune de cenzură în 21 iunie 2017, pe care a inițiat-o PSD și pentru care au votat 241 parlamentarii.

Moțiunea de cenzură a fost inițiată de PSD după ce Sorin Grindeanu a refuzat în 13 iunie 2017 cererea lui Liviu Dragnea – liderul partidului de atunci – de a demisiona.

Aceasta fost și prima moţiune de cenzură depusă de un partid împotriva propriului Guvern care a trecut de Parlament.

Toate moțiunile de cenzură depuse de parlamentarii din fiecare legislatură se pot găsi pe site-ul Camerei Deputaților. În cele patru legislaturi dintre 1992 și 2008 toate moțiunile de cenzură au fost respinse. În perioada 2012-2016 la fel. În 2016-2020 și 2008-2012 lucrurile au stat astfel:

Între 2016-2020, trei moțiuni de cenzură au fost adoptate:

  • moțiunea de cenzură inițiată de PSD în urma căreia propriul guvern condus de Sorin Grindeanu a căzut;
  • moțiunea de cenzură inițiată de opoziție în urma căreia guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă a căzut;
  • moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR în urma căreia guvernul PNL condus de Ludovic Orban căzut;

Între 2008-2012, două moțiuni de cenzură au fost adoptate:

  • moțiunea de cenzură inițiată de PNL, UDMR și PSD în urma căreia guvernul PDL condus de Emil Boc a căzut;
  • moțiunea de cenzură inițiată de PSD și PNL în urma căreia guvernul guvern PDL-UDMR-UNPR condus de Mihai Răzvan Ungureanu a căzut;

Premieri dați jos de propriul partid înainte lui Sorin Grindeanu 

După alegerile parlamentare din 1996, a fost format un guvern de coaliţie între Convenţia Democrată din România, Uniunea Social Democrată și Uniunea Democrată Maghiară din România (CDR-USD-UDMR).

PNŢCD (partid membru al CDR) a obținut în urma negocierilor postul de premier, pentru care l-a desemnat pe Victor Ciorbea.

Victor Ciorbea a fost astfel prim-ministru din 12 decembrie 1996, până în 30 martie 1998, când, după ce Partidul Democrat (membru CDR în coaliția de guvernare) și-a retras sprijinul politic, și-a dat demisia.

Un nou guvern a fost format de aceeași coaliție. PNŢCD a desemnat un alt premier, pe Radu Vasile, care a preluat mandatul în 17 aprilie 1998.

Pe 13 decembrie 1999, PNŢCD i-a retras sprijinul politic premierului Radu Vasile, care a refuzat să demisioneze. Demiterea sa a fost forțată de fostul președinte Emil Constantinescu și de plecare majorității miniştrilor din cabinet.

La 21 decembrie 1999, Parlamentul a acordat votul de încredere unui nou guvern (CDR-PD-PSDR-UDMR), condus de Mugur Isărescu. PNŢCD a renunțat atunci la funcţia de premier în favoarea unui independent.

Concluzie

Afirmația premierului Florin Cîțu este parțial adevărată. Sorin Grindeanu a fost primul premier dat jos de propriul partid prin moțiune de cenzură. Nu a fost și primul premier schimbat de propriul partid, după ce și-a pierdut sprijinul politic.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.