Florin Roman (PNL)
„Practic, doamna Renate Weber, prin acel atac la Curtea Constituţională a României, îşi protejează propria pensie specială de care beneficiază în calitate de Avocat al Poporului.”
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 09.07.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpres

Context

După ce legea care prevede impozitarea pensiilor speciale a trecut de Parlament, instituția Avocatului Poporului, condusă de Renate Weber, a decis să atace la Curtea Constituțională a României actul normativ.

Apoi, Florin Roman, liderul  grupului PNL din Camera Deputaților, a anunțat că va începe procedura de revocare din funcție a Renatei Weber. Totodată, pe 22 iunie 2020, acesta a afirmat:

Practic, doamna Renate Weber, prin acel atac la Curtea Constituţională a României, îşi protejează propria pensie specială de care beneficiază în calitate de Avocat al Poporului.”

Ce verificăm?

Dacă Renate Weber beneficiază de pensie specială.

Verificare

O propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului a fost depusă în 2018. Așadar Senatul României a votat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă conform căreia o persoană care a ocupat funcția de Avocat al Poporului va beneficia de pensie specială similară cu cea a judecătorilor CCR.

Între timp, legea a fost atacată la Curtea Constituțională a României (CCR), de către Președintele României, Klaus Iohannis, deci aceasta nu a intrat în vigoare

Iar Articolul 9 din Legea nr. 35 din 13 martie 1997 precizează: 

Avocatul Poporului, îndeplinind condițiile de numire prevăzute pentru judecători la Curtea Constituțională, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior stabilite, beneficiază de pensie calculată similar cu cea a judecătorilor Curții Constituționale.

Așadar, Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale prevede la Articolul 71: 

„Judecătorii Curții Constituționale cu o vechime în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior de cel puțin 25 de ani, indiferent de vârstă și de data pensionării, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute. Pentru fiecare an care depășește vechimea menționată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăși. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile aferente ale judecătorilor Curții Constituționale. Pensia de serviciu se recalculează, la cerere, prin adăugarea vechimii dobândite în funcția de judecător după data stabilirii acesteia.”

Deci, conform CV-ului Renate Weber nu îndeplinește cerințele din lege, deoarece nu are o vechime de cel puțin 25 de ani în domeniul justiției. 

Conform unui comunicat de presă prezentat de Mediafax, Renate Weber transmite că indiferent de condițiile legii, aceasta nu poate beneficia de pensie specială, deoarece ea este exclusiv beneficiară a unei pensii plătite din fondurile Casei de Asigurări a Avocaților. Redăm mai jos parte din comunicat:

„Renate Weber, în calitate de avocat în Baroul Bucureşti a contribuit la constituirea fondurilor de pensii din cadrul Casei de Asigurări a Avocaţilor. Prin urmare, Renate Weber este exclusiv beneficiara unei pensii plătite din fondurile Casei de Asigurări a Avocaţilor (instituţie de drept privat). În aceste condiţii, orice alte prevederi speciale referitoare la dreptul de pensie al doamnei Renate Weber sunt inaplicabile.”

Concluzie

Afirmația făcută de Florin Roman este falsă. Avocatul Poporului nu poate beneficia de pensie de serviciu/specială, deoarece legea votată de Senat este încă pe masa CCR. Chiar dacă legea ar fi în vigoare, Renate Weber,  nu poate beneficia de pensie specială. Conform Legii cu numărul 263/2010 (Articolul 2, litera c și Articolul 53, alineatul 2), aceasta ar trebui să aibă un stagiu minim de cotizare la sistemul public de cel puțin 15 ani. Aceasta cotizează însă la Casa de Asigurări a Avocaților și nu îndeplinește condițiile.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.