Gabriel Oprea (UNPR)
„M-am întors după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o hotărâre definitivă în care a arătat că sunt nevinovat (în dosarul Gigină n.r.)”
Fals
Barometru Factual
Mediu
Data verificării: 15.12.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1 TV minutul 2:26

Context

Gabriel Oprea, fost ministru de Interne şi candidat independent la alegerile parlamentare din decembrie a declarat, pe 29 noiembrie 2020, că s-a întors în viaţa politică pentru că ÎCCJ l-a declarat nevinovat în dosarul morţii polițistului Bogdan Gigină:

„M-am întors după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o hotărâre definitivă în care a arătat că sunt nevinovat.”

 Moderator: Adică aşa zisul dosar al accidentului polițistului Bogdan Gigină.(…) Sunteţi achitat în acest dosar, să înţeleg.

Gabriel Oprea: Aşa este. Sunt. S-a dat această hotărâre definitivă în care dosarul a fost trecut la judecătorie, tribunal, la accidente.

Ce verificăm?

Dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiție l-a găsit nevinovat pe Gabriel Oprea în dosarul morţii lui Bogdan Gigină.

Verificare

Polițistul rutier Bogdan Gigină a murit pe 20 octombrie 2015, într-un accident de motocicletă care a avut loc în timp ce îl escorta pe Gabriel Oprea, în momentul acela ministru de interne şi senator UNPR.

După ce a primit încuviinţarea senatorilor, DNA a început urmărirea penală a lui Gabriel Oprea în martie 2016, iar în 2018 dosarul a fost trimis spre judecare la ÎCCJ. 

Aici a avut loc procedura de cameră preliminară, al cărei obiect este, conform Codului de Procedură Penală:

verificarea, după trimiterea în judecată, a competenței și a legalității sesizării instanței, precum și verificarea legalității administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.

În urma acestei proceduri a fost pronunţată hotărârea la care se referă Oprea, care stabileşte doar ce instanţă are competenţa să judece dosarul (fragmente din hotărâre au fost publicate chiar de Gabriel Oprea şi preluate de Libertatea):

„În temeiul dispoziţiilor art. 346 alin. 6 Cod de Procedură penală, cu referire la alin. 2 Cod de procedură penală, trimite cauza (…) spre competenta soluţionare Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, instanţă căreia i se va trimite dosarul.”

Dosarul a fost trimis deci iniţial la Judecătoria Sectorului 1, care şi-a declinat şi ea competenţa către Tribunalul Bucureşti, unde procesul continuă în prezent și îl are pe Gabriel Oprea inculpat pentru ucidere din culpă.  

 

Concluzie

Afirmaţia lui Gabriel Oprea este  falsă. ÎCCJ a stabilit doar că dosarul în care Gabriel Oprea este inculpat este de competenţa altei instanţe, iar procesul se judecă în prezent la Tribunalul Bucureşti.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.