Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

16.06.2016

PSD n-a avut niciun primar general la capitală de la revoluție încoace.

Gabriela Firea

PSD

Parțial Adevărat

Context

În cadrul unei dezbateri televizate de marți 25 mai 2016, la B1 tv candidata Gabriela Firea a afirmat că (min. 39:05)

PSD n-a avut niciun primar general la capitală de la revoluție încoace.

Ce verificăm?

Dacă PSD a avut vreun primar general la București de la revoluție până acum.

Verificare

Nu mică ne-a fost mirarea când ne-am dat seama că această informație nu este disponibilă pe niciun site oficial, nici măcar în secțiunea “Date istorice” a site-ului Primăriei Municipiului București. Și, pentru că oricât ne-ar plăcea Wikipedia, aceasta nu reprezintă o sursă oficială și sigură, ne-am hotărât să adresăm o solicitare de acces la informații de interes public chiar instituției vizate:
10

De menționat faptul că, dacă primul răspuns – în care eram mustrați pentru că nu am inclus datele de identificare „complete” în solicitare – a venit mult mai devreme decât ne așteptam, chiar în 30 de minute, cel de-al doilea a ajuns doar după o săptămână, adică pe 7 iunie, și nu a fost chiar cel pe care-l speram:

11

Am primit în cele din urmă și răspunsul la întrebările adresate la început, aparent o sarcină destul de dificilă, solicitarea noastră petrecând nu mai puțin de 14 zile între diferite direcții ale primăriei. Tabelul pus la dispoziție arată astfel:

12
Trebuie menționate câteva detalii. În primul rând, conform chiar site-ului oficial PSD, Frontul Salvării Naționale este un precursor al FDSN, devenit ulterior PDSR iar în cele din urmă actualul PSD. În al doilea rând, dacă la alegerile locale din 2008, câștigate de Sorin Oprescu proaspăt demisionat din partid, PSD a decis să susțină un candidat propriu, la alegerile din 2012 s-a optat pentru susținerea comună din partea USL (PSD-PNL-PC) a candidaturii aceluiași Sorin Oprescu, din nou candidat independent.

Concluzie

Afirmația Gabrielei Firea este parțial adevărată. PSD nu a avut niciun primar general la București dpă revoluție, dar a susținut, în cdrul unei coaliții și fără să propună o alternativă, un candidat independent, care a și câștigat alegerile.

© 2021 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.