George Simion (Președinte AUR)
"Testul [pentru COVID] costă foarte mult, nu este gratuit, n-a fost niciodată asigurat de stat gratuit".
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 19.05.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Antena3 - min. 7:20

Context

Pe 13 mai 2021, George Simion – copreședintele AUR –, invitat la Antena3, a discutat despre pașaportul verde european, document care ar urma să le dea dreptul să călătorească cetățenilor europeni care demonstrează fie că sunt vaccinați, fie că au trecut prin boală sau prezintă un test negativ înainte de plecare. Politicianul consideră documentul discriminatoriu, afirmând că: „Testul [pentru COVID] costă foarte mult, nu este gratuit, n-a fost niciodată asigurat de stat gratuit. Pe când vaccinul este gratuit și există o discriminare medicală în acest caz”.

Ce verificăm?

Dacă testul pentru Coronavirus este gratuit, atunci când este efectuat la cerere și dacă există state care îl oferă gratis cetățenilor care vor să călătorească.

Verificare

Pe site-ul Ministerului Sănătății este publicată lista unităților care realizează testarea pentru stabilirea diagnosticului de infectare cu coronavirus, adică pentru persoanele care prezintă simptome. Potrivit Ministerului Sănătății, laboratoarele care efectuează teste gratuite pot decide și condițiile în care pot răspunde solicitărilor de testare suplimentară și pot stabili costul testului.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat recomandările de prioritizare a testării pentru noul coronavirus și criteriile pentru inițierea testării. Aceste analize au fost incluse în programul național de testare, decontat de Guvern. Toate persoanele care fac subiectul unei anchete epidemiologice pot efectua gratuit testul, la orice centru de testare, de stat sau privat aflat pe lista Ministerului Sănătății. Dacă o persoană dorește efectuarea testului, fără însă să fie subiectul unei anchete epidemiologice, acesta va fi contra cost.

Potrivit unei analize realizate de Consiliul Concurenței, prețul unui test PCR în România este, în medie, 322 de lei.

Așa cum a arătat Factual.ro în două verificări anterioare, situația este similară în aproape toate țările Uniunii Europene. Suspecții de covid și contacții lor sunt testați gratuit, însă pentru cei care își fac testul la cerere, prețurile variază între 47 de euro (Belgia) și peste 200 de euro (Spania). Sunt însă state, ca Germania, unde, chiar dacă testul nu e gratuit, există facilități pentru călători – de exemplu, în Berlin, cei care vor să călătorească pot să-și facă testul direct în aeroport, înainte de plecare.

Singura țară europeană care oferă testare gratuită, inclusiv la cerere, este Franța. De altfel, statul francez a aprobat recent testarea gratuită inclusiv pentru turiștii străini care sosesc în această țară.

Ideea gratuității testului PCR pentru cei care vor să călătorească nu este nouă. Mai mulți europarlamentari au adoptat o declarație comună în care insistă pentru subvenționarea testelor PCR pentru cei care vor solicita pașaportul verde european. Comisia Europeană, însă, a adoptat o poziție neutră în urma negocierilor cu PE și nu a atins subiectul gratuității testelor.

Concluzie

Afirmația lui George Simion este parțial adevărată. În România, testul pentru depistarea noului coronavirus este gratuit doar în cazul persoanelor care fac subiectul unei anchete epidemiologice. Cei care vor să călătorească îl pot efectua doar contra cost. Condiții asemănătoare se aplică și în alte state din Uniunea Europeană. Încă nu este stabilit, însă, dacă testul solicitat în vederea emiterii Pașaportului Verde European va fi subvenționat sau nu.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.