Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

16.10.2019

„În prezent, peste 7.000 de violatori, tâlhari și criminali umblă liberi pe străzile din România, iar peste 2.000 dintre aceștia sunt liberi pentru că au fost scoși din pușcărie din cauza Recursului Compensatoriu promovat de guvernele PSD - ALDE.”

Hilde Brandl

PNL

Sursa afirmației: B1

Parțial Adevărat

Context

Hilde Brandl – membru PNL – a făcut următoare declarație pe data de 6 octombrie 2019 cu privire la Legea Recursului Compensatoriu:

 „În prezent, peste 7.000 de violatori, tâlhari și criminali umblă liberi pe străzile din România, iar peste 2.000 dintre aceștia sunt liberi pentru că au fost scoși din pușcărie din cauza Recursului Compensatoriu promovat de guvernele PSD – ALDE.”

Ce verificăm?

Câte persoane condamnate penal au beneficiat de Legea Recursului Compensatoriu.

Verificare

Legea 169/2017, cunoscută ca și Legea Recursului Compensatoriu a fost adoptată la jumătatea anului 2017, iar, prin intermediul ei, cei care execută 30 de zile de închisoare în condiții de detenție necorespunzătoare primesc o reducere de șase zile din totalul pedepsei. 

De atunci, parlamentarii opoziției cer în mod constant cifre privind beneficiarii acestei legi. 

Un exemplu recent este deputatul PNL Florin Roman. Acesta a cerut date privind persoanele eliberate din penitenciare de la intrarea în vigoare a legii și până în luna septembrie 2019. 

Ministerul Justiției i-a răspuns că între 19 octombrie 2017 și 18 septembrie 2019, s-a înregistrat un număr de 21.049 de eliberări în baza legii recursului compensatoriu. 

Din cei eliberați, 7.003 deținuți fuseseră încarcerați pentru fapte extrem de grave, precum viol, crimă, tâlhărie sau corupție. 

Ministerul mai face o precizare, și anume că din totalul celor eliberați mai devreme din penitenciare, 1.877 persoane au fost încarcerate din nou, fie pentru ca au comis noi fapte, fie pentru ca au fost condamnate în alte cauze penale instrumentate înaintea punerii în libertate

Concluzie

Afirmațiile liberalei Hilde Brandl sunt parțial adevărate. Este adevărat că sunt peste 7.000 de condamnați penal – în principal închiși pentru viol, tâlhărie, crimă sau corupție, dar nu este clar la ce se referă când aduce în discuție cei peste 2.000 de eliberați. Există peste 20.000 de eliberați condiționat în baza legii recursului compensatoriu, de la adoptare și până în prezent.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.