Alin Coleșa (AUR)
„(...)în Marea Britanie, în anii 2000 s-a introdus această educație care a fost apoi scoasă deoarece după introducerea ei s-a constatat creșterea numărului de sarcini cu 40-50%.”
Fals
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 01.07.2022
www.factual.ro

Context

În 21 iunie 2022, Camera Deputaților a adoptat o serie de modificări aduse legii privind protecția și promovarea drepturilor copiilor. Printre acestea, una dintre ele se referă la educația pentru sănătate, și anume la prevenirea bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității în rândul minorelor.

Înainte de vot, deputatul Alin Coleșa de la AUR a declarat:

„S-a spus că nu știu ce vorbesc pentru că această educație sexuală ar servi la reducerea numărului de sarcini pentru minore. O minciună! O mare minciună! Prin acest tip de educație, tocmai asta se face. Se ridică, se crește numărul de sarcini nedorite prin sexualizare, prin super sexualizare, prin hipersexualizare timpurie. Se toarnă gaz pe foc!
Și vă spun un studiu de caz clar, în Marea Britanie, în anii 2000 s-a introdus această educație care a fost apoi scoasă deoarece după introducerea ei s-a constatat creșterea numărului de sarcini cu 40-50%. Ăsta este adevărul.”

Ce verificăm?

Dacă numărul se sarcini nedorite, în rândul minorelor, a crescut în Marea Britanie, după introducerea educației sexuale în școli.

Verificare

Primul ghid care consolidează educația sexuală în școlile de stat primare (între vârstele de 5 și 11 ani) și secundare(între vârstele de 11 și 16 ani) din Marea Britanie a fost introdus în 2000 și, deși nu a introdus obligativitatea predării educației sexuale, oferă sugestii pentru școlile care aleg să o introducă. Documentul din 2000 face parte din o inițiativă lansată de laburiști, cu scopul de a înjumătăți sarcinile nedorite pe o perioadă de 10 ani.

 În 2017 s-a introdus educația sexuală în școlile secundare și cea despre relații în școlile primare. 

Rata sarcinilor la adolescente din Anglia și Țara Galilor în 2021 a scăzut cu 72% față de 1998, ajungând la un minim record față de 1969, anul bază al acestei statistici. 

În plus, rata avorturilor în Anglia și Țara Galilor pentru minore în 2021 a avut un trend descendent al zecelea an la rând. A scăzut de la 15 avorturi la mia de persoane în 2011 la 6.4 la mie în 2021.

Concluzie

Afirmația lui Ilie Alin Coleșa este falsă. Numărul sarcinilor și avorturilor la minore este în scădere în Marea Britanie, care nu numai că nu a retras reformele în educația sexuală din 2000, ci a introdus obligativitatea educației sexuale.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.