Ilie Sârbu (PSD)
„E ilegală nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu”
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 24.06.2015
www.factual.ro

Context

Pe 24 iunie 2015, Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD, a reacţionat la propunerea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informații Externe de către președintele Klaus Iohannis, precizând că:

„E ilegală nominalizarea. În legea de funcţionare a SIE se spune că preşedintele propune o persoană CSAT-ului, iar CSAT face propunerea Parlamentului”.

Ce verificăm?

Dacă nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu a respectat cerințele legale.

Verificare

Constituția României prevede, la art. 65 alin. (2), că:

„Camerele îşi desfăşoară lucrările şi în şedinţe comune, potrivit unui regulament adoptat cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, pentru:

(…) h) numirea, la propunerea Preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii”

 

Pe de altă parte, Legea 1/1998, privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe, precizează la art. 6. alin. (1) faptul că:

„Conducerea Serviciului de Informaţii Externe se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea Preşedintelui”

Prevederile legii privind organizarea și funcționarea Serviciului de Informații Externe nu sunt astfel în acord cu prevederile Constituției. Cu toate acestea,  art. 154 alin. (1) al legii supreme prevede explicit că de la adoptarea Constituției revizuite în 2003 „legile şi toate celelalte acte normative rămân în vigoare, în măsura în care ele nu contravin prezentei Constituţii”.

De altfel, numirea lui Theodor Meleșcanu a fost făcută tot la propunerea președintelui României și nu a CSAT, așa cum aflăm de pe site-ul Administrației Prezidențiale și de pe cel al Camerei Deputaților.

Concluzie

Afirmația lui Ilie Sârbu este falsă. Propunerea lui Mihai Răzvan Ungureanu de către Președintele României este legală, conform Constituției României.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.