Ioan Cupșa
Şi să renunţe la preşedinţia Camerei Deputaţilor, apropo, pe care nu o exercită aproape niciodată, o floare la butonieră doar, pentru că nu a fost prezent la Codul de procedură penală, nici la majoritatea momentelor delicate şi ar fi bine pentru felul în care funcţionează Parlamentul României ca Liviu Dragnea să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 25.06.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Capital

Context

Ioan Cupşa, deputat al Partidului Naţional Liberal, a vorbit despre Liviu Dragnea în cadrul unei conferinţe de presă, în contextul condamnării acestuia în primă instanţă:

 

Şi să renunţe la preşedinţia Camerei Deputaţilor, apropo, pe care nu o exercită aproape niciodată, o floare la butonieră doar, pentru că nu a fost prezent la Codul de procedură penală, nici la majoritatea momentelor delicate şi ar fi bine pentru felul în care funcţionează Parlamentul României ca Liviu Dragnea să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Ce verificăm?

Situaţia prezenţei lui Liviu Dragnea în actualul mandat parlamentar și dacă a lipsit într-adevăr la votul pentru modificările la Codul de procedură penală.

Verificare

Liviu Dragnea, asemeni oricărui parlamentar, are o pagină dedicată pe site-ul instituţiei. Pagina poate fi consultată pentru a aflat detalii despre activitatea parlamentarului în cauză – voturi, iniţiative legilative, luări de cuvânt etc.

Folosind informaţiile disponibile despre prezenţa lui Liviu Dragnea la vot, avem următoarele cifre:

 

 

Raportat la un număr total de 3021 voturi, preşedintele Camerei Deputaţilor a votat numai în 405 cazuri (13,4%).

 

 

În cazul voturilor finale, din 982 de voturi, acesta a participat la 299, adică mai puţin de o treime (30,44%).

În ceea ce priveşte votul final pentru modificările aduse Codului de procedură penală, Liviu Dragnea a fost absent:

 

 

Am luat în considerare şi alte voturi importante:

 

 

Legat de prezenţa lui Liviu Dragnea la votul pentru moţiuni de cenzură şi moţiuni simple în actualul mandat parlamentar, situaţia, conform site-ului instituţiei, este următoarea:1) 8 februarie 2017 – Guvernul Grindeanu – Guvernul Sfidării Naţionale. Nu legalizaţi furtul în România! prezent

2) 21 iunie 2017 – România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor! – prezent

3) 13 septembrie 2017 – PSD – stăpânul justiţiei?! Chiar aşa…?!prezent

4) 4 octombrie 2017 – Infrastructura de transport a României sub domnia intereselor PSD: deziluzie, demagogie şi descurajareabsent
5) 11 octombrie 2017 – PSD dăunează grav sănătăţiiprezent

6) 23 noiembrie 2017 – PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumăabsent

7) 21 februarie 2018 – Lia Olguţa Vasilescu – ministrul minciunii şi al injustiţiei socialeprezent

8) 7 martie 2018 – Educaţi România, nu o PSDizaţi! – prezent

9) 4 aprilie 2018 – PSD calcă în picioare cea mai mare sărbătoare a românilor de pretutindeni – Centenarul Marii Uniri!absent

10) 9 mai 2018 – PSDragnea duce sănătatea în moarte clinicăabsent

11) 6 iunie 2018 – Lipsa de predictibilitate a Guvernului în materie de politică fiscală dăunează grav economiei şi, de asemenea, harababura fiscală a actualei guvernări îi lasă pe români fără banii de pensieprezent

Observăm că Liviu Dragnea a fost prezent la şapte din 11 voturi, în cazul moţiunilor simple sau de cenzură.

 

Conform Art.33 din Regulamentul Camerei Deputaților, una din atribuțiile președintelui este de a „conduce lucrările plenului Camerei (…)” iar la Art.34 „vicepreședinții îndeplinesc, prin rotație, atribuțiile președintelui, la cererea sa sau în caz de indisponibilitate a acestuia.” Corelând datele de mai sus nu putem să nu observăm că opțiunea președintelui Liviu Dragnea este de a-și delega principala atribuție către cei mai importanți vicepreședinți: Florin Iordache și Gabriel Vlase.   

 

Concluzie

Afirmaţia lui Ioan Cupşa este adevărată – Liviu Dragnea nu a fost prezent la votul final în cazul Codului de procedură penală şi a lipsit, conform evidenţei voturilor electronice, la majoritatea voturilor din Parlament (30,44% prezenţă la voturile finale şi 13,4% prezenţă din totalul de voturi). De asemenea, acesta a lipsit la voturile pentru legile justiției, dar a fost prezent la votul pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, precum și la 7 din 11 moțiuni împotriva guvernelor și miniștrilor.  

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.