Ioan Mircea Pașcu (PSD)
„Felicitari, dle Cioloș, deci, deși erați informat oficial încă din Iunie 2016, nu ați intreprins absolut nimic, pana la “luarea de poziție” referitoare la “incompetenta” actualului guvern!?”
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 14.09.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

După ce Serviciul Român de Informații a anunțat că a informat despre pericolul pestei porcine din iunie 2016, iar până în august 2018 au fost făcute 132 de informări pe acest subiect, europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu a comentat pe Facebook:

 

Felicitari, dle Cioloș, deci, deși erați informat oficial încă din Iunie 2016, nu ați intreprins absolut nimic, pana la “luarea de poziție” referitoare la “incompetenta” actualului guvern!?

 

„Luarea de poziție” la care face referire este din septembrie 2018, după cum el însuși precizează.

Ce verificăm?

Verificăm dacă guvernul condus de Dacian Cioloș a luat vreo măsură cu privire la combaterea pestei porcine.

Verificare

În mandatul fostului premier Dacian Cioloș, Guvernul aproba, în noiembrie 2016, prin Hotărârea de Guvern nr. 830/2016, „Programul național de supraveghere, prevenire și combatere al pestei porcine africane”.

 

În nota de fundamentare a acestei Hotărâri de Guvern se preciza:

 

„În contextul epidemiologic actual al evoluției pestei porcine africane în Rusia, Belarus, Ucraina și deja extinsă pe teritoriul Uniunii Europene în Lituania, Estonia, Letonia și Polonia, se impune de urgență luarea de măsuri pentru prevenirea apariției acestei boli pe teritoriul României.

[…]

Pesta porcină africană poate deveni endemică în scurt timp, blocând întregul sector de creștere a suinelor, producând pagube economice însemnate, prin cheltuielile impuse de combaterea bolii și prin pierderile înregistrare de producătorii de carne de porc cărora li se aplică restricții cu privire la comerțul intracomunitar și la export.

 

În aceste condiții, se impune pregătirea și promovarea cadrului legislativ necesar aplicării coordonate a măsurilor de prevenire și control din partea instituțiilor României.

 

Ținând cont de nivelul de risc ridicat la care se află țara noastră, precum și de impactul economic negativ care ar exista în cazul apariției acestei boli, este obligatorie aprobarea strategiei și implementarea în cel mai scurt timp a măsurilor de supraveghere și control al pestei porcine africane, prevăzute în cadrul acesteia.

 

În acest sens, a fost promovată prezenta Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea acțiunilor sanitar – veterinare cuprinse în Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, precum și pentru completarea unor acte normative.

[…]

Programul menționat include Planul de contingență pentru pesta porcină africană, care este aplicabil în caz de suspiciune sau de confirmare a unui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României.”

 

Concluzie

Afirmațiile lui Ioan Mircea Pașcu sunt false – cabinetul condus de Dacian Cioloș a luat măsuri încă din 2016 prin adoptarea „Programul național de supraveghere, prevenire și combatere al pestei porcine africane”, deci nu se poate spune că nu a întreprins nimic în această direcție până la criticarea actualei guvernări.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.