Klaus Iohannis (Președintele României)
„Majoritatea cadrelor medicale s-au vaccinat.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 26.01.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: www.presidecy.ro

Context

Klaus Iohannis a declarat pe 12 ianuarie 2021:

„Majoritatea cadrelor medicale s-au vaccinat.”

Ce verificăm?

Câte cadre medicale s-au vaccinat.

Verificare

Institutul Național de Statistică arată că, în 2019, aveam 343.630 cadre sanitare din care: 

  • 121.022 cu pregătire superioară (medici, medici stomatologi, farmacişti, fiziokinetoterapeuţi, asistenţi medicali şi alt personal sanitar: biologi, chimişti etc.)
  • 150.251 cu pregătire sanitară medie
  • 72.357 persoane încadrate ca personal sanitar auxiliar.

Datele de mai sus, sunt ultimele publicate de INS, dar Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) ne-a transmis că numărul estimat de persoanele eligibile pentru Etapa I de vaccinare a fost de aproximativ 250.000. 

Etapa 1 de vaccinare a inclus doar persoanele din categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat, potrivit deciziei CNCAV. A inclus doar persoanele care nu au trecut recent prin infecție, nu aveau contraindicații de natură medicală și care nu se aflau în izolare la domiciliu.

În 12 ianuarie 2021, potrivit datelor oficiale, aproximativ 140 mii de cadre medicale s-au vaccinat: 

„Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) – 140.447.”

Asta înseamnă că aproximativ 56% dintre cadrele medicale care erau eligibile pentru vaccinare în prima etapă s-au și vaccinat până la momentul declarației.

Au fost și persoane care nu făceau parte din prima etapă s-au vaccinare, dar care s-au vaccinat. De exemplu, primarul comunei Alexandru Odobescu din Călărași sau primarul din Caransebeș. 

Concluzie

Afirmațiile președintelui Klaus Iohannis sunt parțial adevărate. Este adevărat că mai mult de jumătate dintre cadrele medicale care se puteau vaccinau în prima etapă au făcut acest lucru, însă procentul nu a fost atât de mare. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.