Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

23.03.2015

„Bugetul culturii naţionale este 0,08% [din PIB]”

Ionuț Vulpescu

PSD

Parțial Adevărat

Context

La evenimentul de lansare a „Barometrului de Consum Cultural 2014” din 16 martie 2015, Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii, a afirmat că:

„S-au folosit cuvinte cheie, pe care le-am folosit şi eu în ultimele săptămâni, cu sentimentul că sunt lucruri pentru care trebuie să te baţi în primul rând: viziune, strategie, continuitate. S-au folosit foarte multe cifre şi sunt foarte multe cifre în barometru, lipseşte una singură, care are legătură cu toate cifrele din barometru: 0,08% este bugetul culturii naţionale.

Ce verificăm?

Ponderea bugetului Ministerului Culturii din Produsul Intern Brut.

Verificare

Pe site-ul Ministerului de Finanţe găsim bugetul tuturor ministerelor pe anul 2015, cel al Ministerului Culturii fiind de 579.893.000 lei. Pentru a afla proiecţia în ceea ce priveşte PIB-ul României pe anul 2015 ne uităm pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, adică pe datele pe care a fost construită și proiecția bugetului pe 2015. De aici aflăm că PIB-ul României este estimat a fi de 709,7 mld. lei în acest an. Un scurt calcul ne arată că ponderea bugetului Ministerului Culturii este de 0,0817% din PIB.

Concluzie

Afirmaţia lui Ionuţ Vulpescu este parțial adevărată. Bugetul Ministerului Culturii este de 0,08% din PIB. Este însă de precizat faptul că, deși principala finanțare pentru cultură vine de la bugetul de stat, acest procent este suplimentat de alocările din bugetele locale, dar și prin contribuția sectorului privat.

Acest website folosește „cookies” pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra stocării acestor cookies pe dispozitivul dvs. Află mai mult