Kelemen Hunor (UDMR)
„PSD, ALDE, Pro România au majoritate (în Parlament - n.r). Matematic, ei pot guverna dacă vor, pot forma majoritate.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 13.06.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Mediafax.ro

Context

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a făcut următoare afirmație pe 25 mai 2020, în cadrul emisiunii online „Marius Tucă Show”:

 

„PSD, ALDE, Pro România au majoritate (în Parlament – n.r). Matematic, ei pot guverna dacă vor, pot forma majoritate.”

Sursa: mediafax.ro

Ce verificăm?

Dacă PSD, ALDE, Pro România (Pro Europa - n.r) ar avea majoritate în Parlament.

Verificare

Înainte de toate, facem precizarea că mai mulți parlamentari ALDE au demisionat anul trecut, iar partidul a rămas fără grup parlamentar. O parte dintre ei au aderat la alte partide, precum PSD sau Pro Europa, sau au rămas membri neafiliați vreunui grup. 

 

La neafilitați mai găsim în prezent doar 11 membri (4 senatori și 7 deputați) care nu au demisionat din ALDE (Călin Popescu-Tăriceanu, Ion Hadârcă Mihai Ruse, Ioan Simionca – senatori – și Varujan Vosganian, Avram Constantin, Anton Anton, Steluța-Gustica Cătăniciu, Dumitru Lovin, Daniel Olteanu, Mihai Doru Oprişcan – deputați). 

 

Structura actuală a celor două camere ale Parlamentul poate fi verificată pe site-urile Camerei Deputaților și Senatului

 

Camera Deputaților are în prezent 329 de membri. Pentru a deține majoritatea în camera inferioară a Parlamentului, deci, un partid sau o alianță are nevoie de 165 de membri. 

Camera Deputaților are în prezent următoarea structură:

 


Împreună, la Camera Deputaților, PSD și Pro Europa au 153 membri. Împreună cu membrii ALDE, avem un total de 157 senatori, insuficienți pentru a forma majoritatea. 

 

În Senat avem un total de 136 de membri, așadar e nevoie ca 69 de membri să formeze o alianță sau să facă parte din același partid pentru a forma o majoritate.  

 

Senatul are în prezent următoarea structură:

 

 

Pro România nu are senatori, însă PSD deține, oricum, singur majoritatea la Senat. Împreună cu membrii ALDE ar avea 74 de voturi, cu 5 în plus față de numărul impus.

 

Situația în Plenul reunit

 

Avem un total de 465 de parlamentari. Pentru a avea majoritate este, deci, nevoie de 233 membrii PSD, Pro România și ALDE. 

 

PSD și Pro Europa au împreună doar 223 membri (153 deputați și 70 senatori), cu 10 mai puțini parlamentari decât cere Regulamentul camerelor comune pentru a întruni majoritatea. 

 

Cu cei 11 membrii ai Partidului Alianței Liberalilor și Democraților, neafiliați în Parlament vreunui alt partid politic, se strâng însă 224 de parlamentari PSD – PRO Europa – ALDE, suficient cât să dețină majoritatea. 

Concluzie

Afirmația făcută de Kelemen Hunor este parțial adevărată. PSD și Pro Europa nu au împreună majoritatea, iar grupul parlamentar ALDE a fost desființat.  Membrii grupului sunt fie în alte partide, fie neafiliați. Totuși, PSD și Pro Europa ar putea forma o majoritate cu membrii partidului ALDE care nu sunt acum afiliați niciunui alt partid politic din Parlament.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.