Klaus Iohannis (Președintele României)
„În Senat a trecut, tot tacit, o altă inițiativă a UDMR care, practic, se constituie într-un cod administrativ paralel cu cel existent deja, un fel de cod administrativ în varianta UDMR. Acest cod administrativ introdus de UDMR în circuit parlamentar prevede, de exemplu, ce credeți, obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal. De data aceasta PSD nu poate să spună că nu a știut, fiindcă această inițiativă a trecut prin comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat pentru.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 12.05.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: presidency.ro

Context

Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 4 mai 2020: 

„În Senat a trecut, tot tacit, o altă inițiativă a UDMR care, practic, se constituie într-un cod administrativ paralel cu cel existent deja, un fel de cod administrativ în varianta UDMR. Acest cod administrativ introdus de UDMR în circuit parlamentar prevede, de exemplu, ce credeți, obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal. De data aceasta PSD nu poate să spună că nu a știut, fiindcă această inițiativă a trecut prin comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat pentru.”

Ce verificăm?

Dacă în Senat a trecut tacit o inițiativă a UDMR care prevede obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal și dacă membrii PSD au votat-o în comisiile Senatului.

Verificare

Pe 8 aprilie 2020, Senatul a aprobat tacit o propunere legislativă semnată de către toți parlamentarii UDMR. Traseul său legislativ poate fi urmărit pe site-ul Senatului. 

Prin această propunere, autoritățile locale sunt obligate să folosească oficial, în comunitățile în care o minoritate națională reprezintă peste 20% din populație, limba minorității respective. 

Mai exact, Articolul 94 din inițiativa UDMR prevede că:

„În unitățile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoarea de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturile, serviciile publice deconcentrate, Inspectoratele Județene ale Poliției Române, au obligația să asigure în raporturile cu aceștia, folosirea limbii minorității naționale respective, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezentului Cod și ale tratatelor internaționale la care România este parte.”

 

Cronologia propunerii legislative arată astfel: 

  • Pe 12 decembrie 2019 a primit aviz NEGATIV de la Consiliul Economic şi Social.  
  • Pe 16 decembrie 2019 a primit aviz POZITIV, „cu observații şi propuneri”, de la Consiliul Legislativ.
  • Pe 4 martie 2020 a primit aviz POZITIV de la Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi.

PSD nu are majoritate aici, căci are doar 5 membri în comisie, PNL are 2, UDMR are 1, USR are 1, iar alți doi sunt neafiliați politic). Nu putem vedea, însă, cum a votat fiecare senator în această comisie, dar în final votul a fost unul favorabil, decis cu majoritate de voturi. 

„În ședința din 03.03.2020, Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a hotărât, cu majoritate de voturi, să adopte un aviz favorabil.

  • Pe 10 martie 2020 a primit aviz NEGATIV de la Comisia de Muncă (Și aici social-democrații dețin majoritate – PSD are 7 membri în comisie, PNL are 2, UDMR are 1, USR are 1). 

Aici e de menționat că, deși în această comisie Partidul Social Democrat are majoritate, proiectul UDMR nu a primit un vot pozitiv. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără voturile favorabile ale social-democraților.

„În ședința din 10 martie 2020, Comisia pentru muncă, familie și protecție socială a analizat propunerea legislativăși a hotărât, cu majoritate de voturi, să adopte un aviz negativ.

  • Pe 30 martie 2020 proiectul a primit aviz POZITIV şi de la Comisia juridică a Senatului, condusă de Şerban Nicolae şi unde PSD are majoritate (PSD are 6 membri în comisie, PNL are 2, UDMR are 1, USR are 1, iar un altul este neafiliat politic). 

Votul din Comisia Juridică nu se poate găsi detaliat pentru a aflat cum a votat fiecare senator, însă, per total, votul pozitiv a fost, evident, unul majoritar. Acesta nu ar fi fost pozitiv fără votul favorabil al senatorilor PSD, dat fiind că aceștia au majoritate – au 6 membri, în timp ce toate celelalte partide au doar 5 membri. 

„În ședința din 30.03.2020, Comisia juridică a luat în dezbatere inițiativa legislativă și a hotărât, cu majoritate de voturi ale membrilor prezenți, să adopte aviz favorabil, fără amendamente.

Structura Senatului arată în prezent astfel:

  • Pe 06 mai 2020 a fost respins definitiv de Camera Deputaților.

Concluzie

Afirmațiile președintelui Klaus Iohannis sunt parțial adevărate. Este adevărat că în Senat a trecut tacit această inițiativă a UDMR care prevede obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal, însă această inițiativă nu a primit un vot favorabil în toate comisiile Senatului.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.