Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

22.03.2020

„În Europa practic nu se mai poate circula.”

Klaus Iohannis

Președintele României

Sursa afirmației: Hotnews.ro

Parțial Adevărat

Context

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut următoarea afirmație pe 19 martie 2020 în contextul în care a cerut românilor din diaspora să nu vină în acest an acasă de sărbători, dată fiind pandemia Covid-19:

 

„În Europa practic nu se mai poate circula.”

 

Ce verificăm?

Restricțiile de circulație din Europa / Dacă se mai poate circula în Europa.

Verificare

Pandemia Covid-19 declarată pe 12 martie 2020 de Organizația Mondială a Sănătății a dus la decizia Comisiei Europene e de a introduce restricții temporare, pe o durată de 30 de zile, asupra călătoriilor care nu sunt esențiale în UE. Pe lângă această decizie unitară, aproape fiecare stat european a impus restricțiii de călătorie sau a blocat complet granițele  pentru cetățenii străini.

 

Mai multe publicații străine (New York Times, AlJazeera, The Guardian, CNN), dar și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor au evidențe ale restricțiilor de circulație impuse de fiecare țară europeană. 

 

Chiar și Ministerul Afacerilor Externe din țara noastră a publicat pe site, la secţiunea „Atenţionări de călătorie – Europa – COVID-19”, informaţii actualizate referitoare la măsurile adoptate de statele europene în contextul noului coronavirus. 

 

Din toate datele oficiale disponibile am realizat (cu ajutorul lui Alex Morega, căruia îi mulțumim) o hartă cu toate măsurile impuse de fiecare stat cu privire la traficul aerian, terestru și maritim. 

 

Concluzie

Afirmația președintelui Klaus Iohannis este parțial adevărată. Majoritatea statelor europene au impus restricții sau au blocat complet granițele, dar  au și excepții de circulație.

Ultimele Fact Check-uri

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.