Laura Fulgeanu-Moagher (PSD)
„Peste 1.000 de directori de școală au fost schimbați peste noapte de Coaliția Țeparilor. Fără concurs, fără criterii profesionale, doar după bunul plac al politicienilor din noua coaliție.”
Trunchiat
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 20.01.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 12 ianuarie 2021, Laura Fulgeanu-Moagher – deputat PSD a scris pe Facebook: 

„Peste 1.000 de directori de școală au fost schimbați peste noapte de Coaliția Țeparilor. Fără concurs, fără criterii profesionale, doar după bunul plac al politicienilor din noua coaliție.” 

Ce verificăm?

Dacă au fost schimbați 1000 de directori de școli și pe ce motiv.

Verificare

Ministrul Educație Sorin Cîmpeanu a explicat în 9 ianuarie 2021 că schimbarea directorilor de școli a fost realizată deoarece acestora le-a expirat perioada de detașare: 

„În România sunt exact 7203 unități și entități în învățământul preuniversitar cu personalitate juridică. Toate aceste școli au directori și au directori adjuncți. Sunt în număr de aproape 10.000, într-adevăr. Din cei 10.000, aproape 5.000 erau cu concurs și nu au fost afectați, o altă parte erau numiți cu detașare, detașare care a încetat pe data de 9 ianuarie.”

Conform legii Educației naționale, în cazul vacantării unei funcții de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, conducerea interimară este asigurată, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar, de un cadru didactic titular, numit prin detașare în interesul învățământului.

Numirea se face prin decizie a inspectorului școlar general, cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar județean sau al municipiului București (art. 258). 

Concluzie

Afirmația Laurei Fulgeanu-Moagher este trunchiată. Este adevărat că aproximativ 1.000 de directori de școli au fost schimbați, dar potrivit ministerului Educației acest lucru s-a întâmplat pentru că directorii erau numiți prin detașare, care a încetat la 9 ianuarie 2021.

Detașarea și înlocuirea directorilor se face prin decizia inspectoratelor școlare județene, nu a ministerului Educației.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.