Lia Olguța Vasilescu (PSD, primar Craiova)
„Klaus Iohannis spune ca primul lucru pe care l-a făcut guvernarea PSD-ALDE a fost să se ocupe de Justiţie, ca să îi scape pe corupţi. Fals! Prima ordonanţă de urgenţă dată de guvernul din 2017, după OUG 1/2017 care se referea la reorganizarea ministerelor, este OUG 2.”
Trunchiat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 12.04.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a răspuns criticilor preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit cărora PSD-ALDE s-a concentrat prima dată când a venit la guvernare pe Legile Justiției, cu următoarea afirmație:

„Klaus Iohannis spune ca primul lucru pe care l-a făcut guvernarea PSD-ALDE a fost să se ocupe de Justiţie, ca să îi scape pe corupţi. Fals! Prima ordonanţă de urgenţă dată de guvernul din 2017, după OUG 1/2017 care se referea la reorganizarea ministerelor, este OUG 2.”

Aceasta a mai adăugat că ultima ordonanță  prevedea creşterea pensiilor, a salariilor, a burselor studenţeşti, transport gratuit pe CFR pentru studenţi şi alte măsuri de protecţie socială.

Ce verificăm?

Dacă Iohannis a spus că prima preocupare a guvernării PSD-ALDE a fost Justiția și care au fost primele Ordonanțe de Urgență ale Guvernului PSD-ALDE.

Verificare

Afirmația președintelui Klaus Iohannis, la care se referă Lia Olguța Vasilescu a fost următoarea:

„Oamenii s-au dus la vot în decembrie 2016, votând cu bun credinţă. Au crezut ceea ce li s-a promis, doar că din prima secundă s-a întâmplat altceva. PSD abia ajuns la guvernare credeţi că s-a apucat să îmbunătăţească economia ţării, să consolideze statul de drept, să facă România mai puternică? Nu, s-au apucat să modifice legile justiţiei pentru a-şi apăra propriii corupţi şi propriii condamnaţi penal. Asta au făcut şi de atunci întreaga guvernare pesedistă a fost un întreg asalt asupra statului de drept şi a democraţiei din România.”

Revenim la verificare.

Alianța PSD-ALDE a ajuns la guvernare în urma alegerilor parlamentare din 2016. Noul Guvern și-a preluat mandatul pe 4 ianuarie 2017 și în aceeași zi, a emis și prima ordonanță de urgență (OUG).

OUG-urile se găsesc pe site-ul Camerei Deputaților, iar cele din 2017 sunt listate aici.

În prima lună, au fost emise 13 ordonanțe de urgență.

Ne uităm care sunt primele emise de Executivul PSD-ALDE, și verificăm ce prevăd acestea.

  1.  Prin O.U.G. nr.1/04-01-2017, printre altele, s-au reorganizat și redenumit o parte din ministere
  2. U.G. nr.2/06-01-2017 privește unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, astfel că:
  • Au crescut salariile din instituțiile publice (art. 1 și art. 3)
  • Au crescut pensiile și indemnizațiile pentru pensionari (art. 2)
  • Studenții din instituțiile de învățământ acreditate beneficiază de transport gratuit și de burse mărite (art. 4)
  • S-a introdus o nouă reglementare privind numărul de posturi din unitățile administrativ teritoriale. ( art. 5)

O precizare! Guvernul PSD-ALDE nu s-a ocupat de legile cu impact asupra justiției chiar din primele zile ale mandatului, dar a făcut-o, totuși, în ultima zi din prima lună de guvernare. În 31 ianuarie 2017, guvernul a emis  O.U.G. nr. 13, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Ordonanța a fost abrogată la câteva zile după, prin O.U.G. nr.14/05-02-2017, după proteste masive.

De asemenea, ar mai trebui făcută o precizare – Klaus Iohannis pune aceste acțiuni ale guvernului în contextul motivelor sau promisiunilor făcute oamenilor în campanie („Oamenii s-au dus la vot în decembrie 2016, votând cu bun credinţă. Au crezut ceea ce li s-a promis, doar că din prima secundă s-a întâmplat altceva”). Într-adevăr, dacă ne uităm la programul electoral al PSD din campanie – http://www.indraznestesacrezi.ro/ – observăm că modificările la legislația cu impact pe justiție nu sunt în acest program de guvernare, spre deosebire de celelalte măsuri aprobate prin primele ordonanțe de urgență (care sunt coerente cu promisiunile făcute oamenilor în campanie).

Concluzie

Afirmația fostului ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu este trunchiată. Are dreptate în privința primelor Ordonanțe de Urgență date de Guvernul PSD-ALDE, însă și-a construit declarația pe manipularea/reinterpretarea celor spuse de către președintelui Klaus Iohannis, astfel încât să aibă dreptate.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.