Lilian Scripnic (AUR, deputat)
„Gender Identity Development Service-Tavistock Center, clinica din UK a efectuat în anul 2018, 2159 de operații de schimbare de sex și tratamente hormonale. Cel mai mic avea vârsta de 3 ani”.
Fals
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 04.03.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Lilian Scripnic – deputat AUR – a protestat, în 17 februarie, alături de alți parlamentari AUR, față de introducerea educației sexuale în școli. Argumentația sa pentru acest protest, prezentată pe pagina de Facebook în 21 februarie, a inclus și următoarea declarație:

„Gender Identity Development Service-Tavistock Center, clinica din UK a efectuat în anul 2018, 2159 de operații de schimbare de sex și tratamente hormonale. Cel mai mic avea vârsta de 3 ani”.

Ce verificăm?

Dacă serviciul medical din Marea Britanie a efectuat cele 2.159 de operații de schimbare de sex și tratamente hormonale, menționate de Lilian Scripnic.

Verificare

Gender Identity Development Service-Tavistock Center este un serviciu public din Marea Britanie. Centrul oferă consultații psihologice și psihiatrice minorilor care au fost diagnosticați sau sunt evaluați pentru disforie de gen. Disforia de gen este definită, de Asociația Americană de Psihiatrie, drept o „afecțiune psihologică care rezultă dintr-o incongruență între sexul atribuit la naștere și identitatea de gen. Deși disforia de gen începe adesea în copilărie, este posibil ca unele persoane să nu o experimenteze decât după pubertate sau mult mai târziu”.

Abordarea NHS (National Health System – sistemul de sănătate britanic) este aceea potrivit căreia disforia de gen este o condiție care trebuie adresată din timp, pentru a preveni forme grave de depresie sau chiar suicid, în timpul adolescenței. Potrivit unui studiu din 2016, „22% până la 44% dintre adolescenții cu disforie de gen au comorbidități psihiatrice semnificative, inclusiv depresie și anxietate”.

Serviciul GIDS este singurul de acest fel din Regatul Unit, dedicat exclusiv minorilor. Potrivit site-ului oficial, GIDS nu este o clinică de chirurgie și nu efectuează niciun fel de intervenții chirurgicale, prin urmare nici operații de schimbare de sex.

În perioada 2018-2019, la centru au fost evaluați 2.590 de copii între 3-18 ani. Pacienții se pot programa singuri sau pot fi programați de părinți, asistenți sociali, psihiatri sau profeori.

Centrul este totuși un subiect controversat în Marea Britanie. Medicii angajați prescriu tratamentul acceptat internațional pentru cazurile diagnosticate cert cu disforie de gen – primul pas fiind medicamente pentru blocarea hormonilor de pubertate.

Tratamentul întârzie dezvoltarea semnelor specifice pubertății, cum sunt creșterea sânilor la fete și transformarea vocii la băieți. Argumentul medical este acela de a le da copiilor un timp în plus pentru a-și afirma identitatea de gen și a decide informat asupra căii de urmat. Blocarea hormonilor de pubertate, arată publicațiile de specialitate, este un fenomen complet reversibil, iar corpul își reia activitatea naturală odată ce acest tratament este oprit.

Totuși, mulți pacienți minori afirmă că sunt deciși asupra identității lor de gen și aleg să treacă și la pasul al doilea, tratamentul hormonal încrucișat (cel mai frecvent, testosteron și estrogen).

Acesta este un pas doar parțial reversibil, dar este recomandat doar de la vârsta legală a majoratului sau a atingerii independenței de gândire (considerată 16 ani în Marea Britanie), în cazuri excepționale mai devreme. Există un proces pe rol, în care GIDS este acuzată că a prescris tratamente hormonale unor copii încă de la vârsta de 10 ani. În primă instanță, centrul a pierdut procesul.

Experții juriști anticipează că hotărârea definitivă a judecătorilor le va impune medicilor să nu poată administra astfel de tratamente înainte de 16 ani, fără o hotărâre a instanței pe fiecare caz în parte.

În cele mai multe state europene, operațiile de schimbare de sex nu pot fi efectuate înainte de 18 ani sau de vârsta atingerii maturității de gândire – cel mai devreme 15 ani în Slovenia, respectiv 16 ani în Marea Britanie, Irlanda și Malta.

Concluzie

Afirmația lui Lilian Scripnic este falsă. GIDS nu este o clinică unde se efectuează operații de schimbare de gen. Deși pot fi prescrise tratamente hormonale, acestea sunt totuși acceptate de comunitatea științifică în cazurile diagnosticate de disforie de gen și nu sunt rezultatul educației sexuale în școli.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.