Liviu Dragnea (PSD)
„Nu se poate, de 10 ani de zile tot le creşte bugetul. Dar ce fac, frate?”
Parțial Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 06.03.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Mediafax

Context

Într-o reuniune care a avut loc la Reșița din 2 martie în urma căreia a fost ales șeful PSD Caraş-Severin, Liviu Dragnea a afirmat despre serviciile secrete următorul lucru:

„Nu se poate, de 10 ani de zile tot le creşte bugetul. Dar ce fac, frate?”

 

Ce verificăm?

Dacă serviciilor secrete le-a crescut bugetul în ultimii zece ani.

Verificare

Pentru verificare folosim arhiva bugetelor aprobate pe care o găsim pe site-ul Ministerului Finanțelor și proiectul de lege pentru bugetul anului 2019 pe care îl găsim pe site-ul Camerei Deputaților.

Vom extrage din Anexa 3 sumele alocate din bugetul de stat în ultimii zece ani pentru cele trei servicii secrete principale din România: SRI, SIE și SPP.

Pentru a contextualiza datele și a observa creșterea reală a bugetelor, va trebui să comparăm bugetul de stat din perioada 2009-2019 cu bugetul serviciilor secrete. În felul acesta, vom vedea ce procent din bugetul de stat a fost reprezentat de bugetul serviciilor secrete.

Din datele extrase observăm că, de exemplu, în  2016 banii alocați pentru SRI au fost mai mulți ca anul acesta (comparativ cu bugetul național).

Concluzie

Afirmația lui Liviu Dragnea este parțial falsă. Se poate observa o creștere a bugetelor serviciilor în ultimii ani, dar datele arată că lucrul acesta nu s-a întâmplat constant în ultimii zece ani.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.