Liviu Dragnea (PSD)
Există o legislaţie în domeniu, dar e atât de bună încât până acum nu s-a realizat niciun parteneriat public-privat pentru că condiţiile puse acolo fac ca această lege să fie inaplicabilă şi miliarde de euro care ar putea veni din zona privată pentru investiţii public-private în România nu au venit.
Imposibil de verificat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 07.05.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Știrile ProTV

Context

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat într-o conferință din 7 mai 2018, că partidul nu acceptă ca ordonanţa privind parteneriatul public-privat să nu fie adoptată în următoarea şedinţă de Guvern de joi. Acesta a comentat ironic despre neajunsurile actualei legislații în domeniul parteneriatului public privat:

 

„Există o legislaţie în domeniu, dar e atât de bună încât până acum nu s-a realizat niciun parteneriat public-privat pentru că condiţiile puse acolo fac ca această lege să fie inaplicabilă şi miliarde de euro care ar putea veni din zona privată pentru investiţii public-private în România nu au venit.”

 

Ce verificăm?

Verificăm care este situația cu actuala legislație în domeniul parteneriatelor public-private.

Verificare

Actualul cadru legislativ care reglementează parteneriatul public-privat este reprezentat de Legea 233/2016. Această lege a avut un parcurs interesant. Proiectul legislativ a fost promulgat în 2016, însă inițiativa datează încă din august 2013. Astfel, fișa acestui proiect ne arată următoarele evoluții interesante:

 

  • Martie 2013 – Guvernul Ponta, în care vicepremier era chiar Liviu Dragnea, publică un proiect de modificare a vechii legi privind parteneriatul public-privat.
  • August 2013 – după consultări cu Comisia Europeană pe acest proiect, Guvernul Ponta, în care vicepremier era chiar Liviu Dragnea, adoptă o altă variantă de proiect de lege și o trimite către Parlament în septembrie
  • Decembrie 2013 – proiectul primește votul final în Camera Deputaților și este trimis la promulgare
  • Ianuarie 2014 – Președintele cere reexaminarea legii și aceasta se întoarce în Parlament
  • Iunie 2014 – proiectul primește din nou vot final în Camera Deputaților și este atacată la Curtea Constituțională
  • Iulie 2014 – Curtea Constituțională decide că unele prevederi sunt neconstituționale așa că proiectul se întoarce în Parlament
  • Noiembrie 2016 – proiectul primește din nou votul final în Camera Deputaților și legea este promulgată de Președintele României

 

Dincolo de acest traseu legislativ sinuos, un alt lucru interesant este că în 14 decembrie 2017, adică acum mai puțin de 5 luni, Guvernul PSD-ALDE dădea o Ordonanță de Urgență prin care se adoptau… modificări la legea privind parteneriatul public-privat. În acel moment, argumentele erau similare și, mai mult decât atât, se aducea drept motiv pentru urgența adoptării chiar faptul că această promisiune (adică acea OUG) vine în îndeplinirea angajamentelor luate prin programul de guvernare.  

 

 

Concluzie

Nu se poate verifica dacă actuala lege este inaplicabilă sau dacă din cauza condițiilor puse în aceasta au fost pierdute miliarde de euro în posibile investiții pentru România. Dar observăm că Liviu Dragnea pare să se fi răzgândit în privința unei legi pe care chiar guvernul în care era vicepremier a propus-o și pe care a modificat-o chiar Guvernul Tudose în decembrie 2017 cu scopul îndeplinirii programului de guvernare.

 

Mai mult, în toți anii ce au trecut din 2013 până în momentul promulgării legii în 2016, PSD a deținut majoritatea în Parlament și a avut premierul țării, deci suficiente pârghii pentru a modifica legea printr-un parcurs legislativ normal și nu printr-o ordonanță de urgență.  

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.