Liviu Dragnea (PSD)
Guvernele PSD-ALDE au depășit cifrele asumate și au făcut asta în condiții politice foarte ostile.
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 29.01.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Privesc.eu

Context

În dezbaterea din plenul celor două camere ale Parlamentului reunite pentru a acorda votul de încredere noului Guvern PSD-ALDE, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a afirmat cu privire la îndeplinirea programului de guvernare:

 

“Guvernele PSD-ALDE au depășit cifrele asumate și au făcut asta în condiții politice foarte ostile.”

 

 

Ce verificăm?

Ne uităm dacă toate cifrele asumate prin Programul de guvernare au fost depășite.

Verificare

Puteți urmări stadiul realizării tuturor măsurilor din Programul de Guvernare pe Guvernometru.factual.ro. Într-adevăr, există cifre asumate în acesta care au fost depășite. Însă nu toate.

 

Pentru a verifica această afirmație a lui Liviu Dragnea este suficient să ne uităm la o cifră foarte importantă pentru dezvoltarea României – absorbția fondurilor europene. Aceasta a fost o temă recurentă în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, liderii PSD afirmând adesea că, față de nerealizările guvernului tehnocrat, ei se vor descurca mult mai bine.

 

De altfel, putem regăsi destul de simplu, pe site-ul de campanie care găzduiește Programul de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile (www.indraznestesacrezi.ro), o promisiune legată de cifra de bani absorbită din fonduri europene în 2017:

Vedem așadar că PSD și-a asumat o absorbție a fondurilor europene (cu excepția subvențiilor pentru agricultură) de 20.7 miliarde lei în 2017.

Pe website-ul Ministerului Finanțelor Publice este publicată în mod periodic o evoluție a fluxurilor financiare între România și Uniunea Europeană care detaliază sumele exacte intrate în țară din fonduri europene. Datele la 31 decembrie 2017 arată astfel:

În primul rând, trebuie specificat faptul că subvențiile în agricultură se plătesc în principal din Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA), dar există o parte de subvenții plătite și din FEADR. Însă, ca să fim generoși, vom exclude din calcule doar FEGA.

 

Astfel, rezultă că în anul 2017, potrivit datelor oficiale, au intrat în țară, din fonduri europene 3,046.12 milioane euro. Deci un pic peste 3 miliarde de euro. Este drept, cursul euro a crescut destul de mult în anul 2017, doborând record după record. Însă dacă ne uităm la cursul mediu din 2017 (4.5682 lei pentru euro), vedem că absorbția fondurilor europene pentru 2017 a fost de 13.91 miliarde lei, adică doar 67.2% din cifrele promise în programul electoral.

 

 

Concluzie

Afirmația lui Liviu Dragnea este falsă. Guvernele PSD-ALDE nu au depășit cifrele asumate prin programul de guvernare în cel puțin o privință foarte importantă – absorbția fondurilor europene (cu excepția subvențiilor pentru agricultură) a fost de doar 13.9 miliarde de lei față de cele 20.7 miliarde promise.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.