În contextul dezbaterilor legate de organizarea unui referendum constituțional pentru modificarea definiției familiei, Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a declarat într-o emisiune televizată că „Pe oameni îi sperie că există țări în care s-a legalizat căsătoria dintre un om și un animal”.
Deși poate părea ridicol, ne-am uitat să vedem dacă există țări în care s-a legalizat căsătoria dintre om și animal, dacă acest lucru are vreo legătură cu acceptarea căsătoriilor între persoane de același sex și la discuția publică ce perpetuează acest mit (mai ales în contextul (re)definirii familiei în unele țări).
Căsătoria om-animal este o căsătorie între un animal (non-uman) și un om. Acest subiect a apărut des în mitologie și ficțiune magică. De cele mai multe ori căsătoria om-animal este adesea corelată cu zoofilia, cu toate acestea nu sunt neapărat legate. Deși căsătoria om-animal nu este menționată în mod specific în legislațiile naționale, actul de a se angaja în acte sexuale cu un animal este ilegal în multe țări în conformitate cu legile privind abuzul de animale.
Căsătoria om-animal este un concept care nu este recunoscut în drept de nici un stat, deși în practică au fost înregistrate astfel de situații, fundamentate de cutumele diverselor state sau de alte cazuri izolate, dar nerecunoscute de lege.
În mediul on-line, însă, există posibilitatea căsătoriilor între oameni și animale. Site-ul www.marryyourpet.com, de exemplu, oficiază astfel de căsătorii în mediul on-line, fără a permite, ca urmare a oficierii căsătoriei, întreținerea de relații sexuale între cei doi ”soți” și fără a oferi recunoaștere legală sau religioasă a acestei ceremonii.
Motivul pentru care acest tip de căsătorie nu este permis în niciun stat prin cadru legal specific, este unul de logică primară, respectiv stă la baza faptului că instituția căsătoriei se bazează, cel puțin în țările în care drepturile și libertățile fundamentale ale omului sunt respectate, pe principiul libertății consensuale a părților implicate, aspect care nu poate fi probat în cazul în care una din părți este o necuvântătoare.
Privind în perspectiva amenințărilor aduse conceptului de familie și a instituției căsătoriei, vom trece în revistă, prin exemple concrete, situația țărilor care au integrat cadrul legal al căsătoriei persoanelor de același sex, comparativ cu șocanta legalizare a instituției căsătoriei a unui om și un animal (non-uman).
Căsătoria între persoanele de același sex este legală în Danemarca din 15 iunie 2012, deși parteneriatele înregistrate au fost permise încă din 1989, fiind prima lege de acest gen. Parteneriatele înregistrate aveau aproape aceleași calități ca și căsătoria, având totuși două excepții: legile care făceau referință explicită la sexul partenerilor nu erau aplicate pentru cei din parteneriate înregistrate iar reglementările din tratatele internaționale erau aplicabile doar dacă toți semnatarii erau de acord.
În materie de legalizare a căsătoriei om-animal, aceasta nu a urmat pașii prezentați anterior și nici nu există cazuri mediatizate în acest sens, deși Danemarca a fost prima țară care a oferit un cadru legal căsătoriilor între persoane de același sex, încă din 1989. Nicio inițiativă, chiar și izolată, în acest sens.
Legalizarea căsătoriei între persoane de același sex a avut loc în anul 2005, susținută de un procent de 66% dintre spanioli, însă recunoașterea legală a cuplurilor homosexuale în Spania a avut loc în 1998, când regiunea Catalonia a permis parteneriate civile între persoane de același sex. După exemplul catalan, din ce în ce mai multe regiuni au legalizat aceste parteneriate la sfârșitul anului 1990, datorită faptului că aceste comunități autonome au dreptul de a legifera în domeniul căsătoriei.
Legalizarea căsătoriei între un om și un animal, însă, nu a fost o direcție pe care statul spaniol a avut-o în vedere, nici ca urmare a parteneriatelor civile legalizate, nici ca urmare a modificării legislației naționale privind persoanele de același sex, nici ca glumă. Nu există niciun caz mediatizat în acest sens, mai ales în condițiile în care posibilitatea legiferării la nivel de comunitate autonomă permite accesul mai facil al voinței populare în materie de legiferare.
Legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în Germania a avut loc în 2017, însă Germania adoptase încă din 2001 posibilitatea parteneriatelor civile.
Deși nu s-a procedat la nivel legislativ în niciun mod și nici nu a existat nicio propunere care să vizeze legalizarea căsătoriilor om-animal, a existat un caz mediatizat, care se prezintă sub forma unui umor negru: un bărbat german s-a căsătorit neoficial cu pisica după ce animalul s-a îmbolnăvit și medicii veterinari i-au spus că s-ar putea să nu mai trăiască mult, conform relatărilor presei. Se spune ca Uwe Mitzscherlich, 39 de ani, a plătit o actriță de 300 de euro pentru a oficia ceremonia, deoarece căsătoria cu un animal este ilegala în Germania.
Domnul Mitzscherlich a spus că dorea să oficieze căsătoria înainte ca pisica lui astmatică Cecilia să moară. Pisica și mirele au trăit împreună timp de 10 ani. Cu toate acestea, acest caz nu a trezit interesul pentru crearea unui cadru legal de oficiere a căsătoriilor de acest tip.
În Marea Britanie părerile par împărțite, inclusiv la nivel de reglementare juridică, astfel încât în Anglia și Țara Galilor au reglementat căsătoria între persoanele de același sex în 2013, urmate de Scoția în 2014. Irlanda de Nord nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex, însă oferă statutul de parteneriat civil persoanelor de același sex care sunt căsătorite legal în alte jurisdicții.
Niciuna din aceste reglementări nu a atras după sine lărgirea conceptului de căsătorie astfel încât să facă posibilă căsătoria dintre un om și un animal (non-uman), dar a fost mediatizat un caz izolat, tocmai unde era cel mai puțin probabil.
Irlanda de Nord, regiunea care nu a oferit cadrul legal de căsătorie pentru persoanele de același sex, a fost ”locul de baștină” a următorului caz: la 43 de ani, Wilhelmina Morgan Callaghan, din Irlanda de Nord, s-a căsătorit cu câinele său Henry.
Henry este un Terrier de Yorkshire, născut în Cork, pe care Callaghan la adoptat în 2009 de la un prieten care avea o grămadă de pui.După ce a citit despre faptul că oamenii se căsătoreau cu animalele lor online, Callaghan a decis că o vor face și ei. Cu toate acestea, căsătoria nu produce efecte juridice, ci este mai degrabă una simbolică.
În Sudan nu este legalizată căsătoria între persoane de același sex, iar relațiile sexuale între persoane de același sex sunt ilegale, atrăgând, de cele mai multe ori pedeapsa cu moartea, deși oficial aceasta a fost dezincriminată.
Nici căsătoriile dintre om-animal nu sunt permise, însă, cu toate acestea, în 2006, un om din sudul Sudanului numit Charles Tombe a fost forțat să “se căsătorească” cu o capră cu care a fost prins angajându-se în activități sexuale în suburbia Hai Malakal Juba, Sudanul de Sud.
Povestea: Proprietarul caprei a cerut bătrânilor satului să ia în considerare problema. Aceștia au sugerat ca făptuitorul să fie pedepsit în acest mod, astfel încât făptașul a fost obligat să “se căsătorească” cu capra, să plătească costul caprei și să plătească o zestre de 15.000 de dinari. Capra aparent a dobândit numele “Rose” în timpul deliberărilor bătrânilor, ca parte a unei glume.
În noiembrie 2013, Societatea de Drept din Sudanul de Sud a cerut o revizuire a tuturor legilor din Sudanul de Sud pentru a elimina practicile bizare sau crude în conformitate cu legea obișnuită, cum ar fi “un om forțat să se căsătorească cu o capră numită” Rose “după ce a deflorat-o”.
India nu a legalizat căsătoriile între persoane de același sex și nu permite nici parteneriate civile, însă relațiile intime între aceste persoane nu sunt incriminate. Nici în ceea ce privește instituția căsătoriei dintre un om și un animal nu este reglementată legal, deși India este promotoarea unor cazuri mediatizate larg, și care oferă anumite viziuni ciudate bazate pe credințe, din care prezentăm:
O fetiță dintr-un trib din estul Indiei în vârstă de nouă ani s-a căsătorit cu un câine vagabond, ca parte a unui ritual care a împiedicat o “vrajă răutăcioasă”. Fata, Karnamoni Handsa, trebuia să se căsătorească repede pentru că avea un dinte înrădăcinat la gingia superioară, care este considerat un semn de rău de tribul său Santhal din satul de la distanță Khanyhan, la aproximativ 60 de kilometri de Calcutta.
Bătrânii tribului au spus că mariajul nu va afecta viața fetei și că va fi liberă să se căsătorească din nou mai târziu și nu va trebui să divorțeze câinele.
Ziarele indiene au raportat că oficialii poliției locale au ordonat o anchetă asupra incidentului.
Două fete în vârstă de șapte ani din India, săptămâna trecută, au întrerupt căutarea din poveștile cu prinți și s-au căsătorit cu niște broaște. Ceremonia își are rădăcinile în povestea zeului hinduist Shiva, care sa transformat într-o broască după o ceartă cu soția sa, Parvati.
Vigneswari și Masiakanni purtau șarisele tradiționale indiene de mireasă și bijuteriile de aur într-o nuntă dublă, în satul lor îndepărtat din Tamil Nadu.
Căsătoriile au fost efectuate ca parte a unei tradiții de recoltare “pongală” de secole, pentru a “preveni izbucnirea bolilor misterioase din sat”.
Tradiția este o sursă de jenă și disconfort pentru guvernul indian, care are o problemă reală cu căsătoriile ilegale cu copii. A ordonat o anchetă privind practica și a trimis o echipă de psihologi, sociologi și lideri religioși pentru a convinge sătenii să renunțe la o tradiție “ignorantă”.
Pentru miresele Vigneswari și Masiakanni, însă, căsătoriile au ajuns la un sfârșit rapid și fericit: la câteva ore după legarea nodului, mirele lor a fost aruncat înapoi într-un iaz noroios.
Indonezia nu are un cadru legal care permite căsătoriile între persoane de același sex, cutuma acestei țări fiind împotriva actelor de tip homosexual sau a manifestării identității în mod diferit față de specificul genului de care aparții. O mare parte a Indoneziei nu mai are legi denumite generic legislație sodomică, prin care se incriminau activități sexuale considerate ne-naturale sau imorale. Deși nu sunt specificate expres actele care se încadrează în aceste categorii, cele mai des întâlnite sunt sexul oral sau sexul anal, însă aceste legi mai sunt în vigoare doar în unele zone ale Indoneziei.
Nici căsătoriile între om și animal nu au un cadru legal specific în Indonezia, însă există un caz mediatizat la nivel mondial: un adolescent balinez prins în actul sexual cu o vaca, a leșinat când a fost forțat să se căsătorească cu animalul într-o ceremonie la care au luat parte sute de spectatori curioși.
În apărarea sa, Alit a recunoscut actul de bestialitate, dar a susținut că vaca, pe care a crezut-o a fi o femeie tânără și frumoasă, i-a făcut curte cu complimente plăcute.
Ca parte a unui ritual Pecaruan, o ceremonie de a curăța satul de fapta nesfârșită a unui bărbat împerecheat cu o vacă, Alit a fost forțat să „se căsătorească” cu animalul.
Ca parte a ceremoniei, victima și mireasa lui Alit au fost înnecate în ocean. Alit, pe de altă parte, s-a înecat simbolic și s-a uscat pe plajă.
Șeful satului, Ida Bagus Legawa, a declarat că satul a fost „curățat” de „defăimarea de la incident”.
Declarația lui Liviu Dragnea este falsă. În primul rând, pentru că perspectiva conform căreia căsătoriile între persoane de același sex sunt un prim pas spre lărgirea conceptului de căsătorie către acceptarea căsătoriilor om-animal este un mit care nu s-a demonstrat în practică nici măcar printr-o excepție. Nici țările care au agreat parteneriatul civil încă din 1989, sau 1990, cum ar fi Danemarca sau Spania, dar nici țările care, conform cutumelor, au obligat cetățeni să oficieze căsătorii cu animale, nu au dorit crearea unui cadru legal de acceptare a acestor tipuri de căsătorii.
Mai mult decât atât, cazurile izolate care au luat ființă, au rămas izolate, lipsite de efecte juridice. Până și posibilitatea de a oficia o astfel de căsătorie în mediul online, rămâne, ca și în cazurile prezentate, un ritual pentru cei implicați, și nimic mai mult.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.