Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

03.10.2017

Prețul la carburant l-au scumpit companiile, care nu cred că au scumpit din cauza accizei. Atunci când a dat-o jos Guvernul Cioloș, că nu am avut șansa să intrăm în decembrie la guvernare, prețurile nu au scăzut. Deci se pare nu asta influențează. Se pare că influențează alte interese și anume profitul, cu orice preț.

Liviu Dragnea

PSD

Sursa afirmației: Agerpress

Fals

Context

Liviu Dragnea s-a alăturat galeriei de politicieni care nu înțeleg de ce s-a scumpit carburantul în condițiile reintroducerii accizei la carburant. Acesta a declarat:

 

“Prețul la carburant l-au scumpit companiile, care nu cred că au scumpit din cauza accizei. Atunci când a dat-o jos Guvernul Cioloș, că nu am avut șansa să intrăm în decembrie la guvernare, prețurile nu au scăzut. Deci se pare nu asta influențează. Se pare că influențează alte interese și anume profitul, cu orice preț”.

 

Ce verificăm?

Ne uităm dacă există vreo influență a accizei asupra prețului la carburant și dacă într-adevăr atunci când aceasta ”a fost dată jos de Guvernul Cioloș” prețurile nu au scăzut.

Verificare

Mai întâi, un pic de istorie:

 

Ne uităm apoi cum a evoluat prețul carburantului în aceste trei momente de referință:

Observăm astfel că atât introducerea supra-accizei la 1 aprilie 2014, cât și eliminarea ei la 1 ianuarie 2017 și apoi reintroducerea din 15 septembrie au adus modificări în prețul combustibilului la pompă.

 

Concluzie

Afirmația lui Liviu Dragnea este falsă – prețul la combustibil a fost influențat de introducerea/ retragerea/ reintroducerea supraaccizei. Mai mult, acesta prezintă o informație falsă în ceea ce privește cine a luat aceste decizii – toate cele trei modificări la regimul accizelor au fost introduse de guvernele PSD (Ponta și Tudose).

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.