Liviu Dragnea (PSD)
Prețul la carburant l-au scumpit companiile, care nu cred că au scumpit din cauza accizei. Atunci când a dat-o jos Guvernul Cioloș, că nu am avut șansa să intrăm în decembrie la guvernare, prețurile nu au scăzut. Deci se pare nu asta influențează. Se pare că influențează alte interese și anume profitul, cu orice preț.
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 03.10.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpress

Context

Liviu Dragnea s-a alăturat galeriei de politicieni care nu înțeleg de ce s-a scumpit carburantul în condițiile reintroducerii accizei la carburant. Acesta a declarat:

 

“Prețul la carburant l-au scumpit companiile, care nu cred că au scumpit din cauza accizei. Atunci când a dat-o jos Guvernul Cioloș, că nu am avut șansa să intrăm în decembrie la guvernare, prețurile nu au scăzut. Deci se pare nu asta influențează. Se pare că influențează alte interese și anume profitul, cu orice preț”.

 

Ce verificăm?

Ne uităm dacă există vreo influență a accizei asupra prețului la carburant și dacă într-adevăr atunci când aceasta ”a fost dată jos de Guvernul Cioloș” prețurile nu au scăzut.

Verificare

Mai întâi, un pic de istorie:

 

Ne uităm apoi cum a evoluat prețul carburantului în aceste trei momente de referință:

Observăm astfel că atât introducerea supra-accizei la 1 aprilie 2014, cât și eliminarea ei la 1 ianuarie 2017 și apoi reintroducerea din 15 septembrie au adus modificări în prețul combustibilului la pompă.

 

Concluzie

Afirmația lui Liviu Dragnea este falsă – prețul la combustibil a fost influențat de introducerea/ retragerea/ reintroducerea supraaccizei. Mai mult, acesta prezintă o informație falsă în ceea ce privește cine a luat aceste decizii – toate cele trei modificări la regimul accizelor au fost introduse de guvernele PSD (Ponta și Tudose).

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.