Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

08.12.2016

În primul rând, eu am fost condamnat pentru ceva de care nu am fost acuzat în rechizitoriu. Nu știu dacă mai există un caz în lume. Adică, ești trimis în judecată pentru că ai ucis un om, iar instanța spune că nu, nu e mort că l-a văzut că e viu.

Liviu Dragnea

PSD

Sursa afirmației: Antena 3

Fals

Context

Invitat în emisiunea Sinteza zilei, Liviu Dragnea, președintele PSD, a declarat:

 

În primul rând, eu am fost condamnat pentru ceva de care nu am fost acuzat în rechizitoriu. Nu știu dacă mai există un caz în lume. Adică, ești trimis în judecată pentru că ai ucis un om, iar instanța spune că nu, nu e mort că l-a văzut că e viu.

 

Ce verificăm?

Dacă Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o altă infracțiune față de cea reținută de procurori în rechizitoriu.

Verificare

Pentru a verifica informația trebuie să consultăm rechizitoriu dosarului în care a fost condamnat definitiv la 2 ani cu suspendare. Astfel, din rechizitoriu reținem că Liviu Dragnea a fost cercetat și acuzat pentru infracțiunea prevăzută la art. 13 din Legea nr. 78/2000 adică folosirea influenței de lider de partid:

 

“Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.”

 

În continuare, vom verifica traseul dosarului pe portalul Înaltei Curți de Casație și Justiție (dosar 4862/1/2013). Observăm că judecătorii l-au condamnat pe președintele PSD pentru aceeași infracțiune de folosire a influenței de lider de partid de care l-au acuzat procurorii în rechizitoriu, mai exact pe art. 13 din Legea 78/2000, la 1 an de închisoare cu suspendare.

 

Liviu Dragnea a atacat decizia, iar în apel judecătorii l-au condamnat din nou pentru aceeași infracțiune, de data aceasta prevăzând o condamnare de 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei în penitenciar.

 

Concluzie

Declarația lui Liviu Dragnea este falsă. Înfracțiunea pentru care a fost condamnat acesta se regăsește atât în acuzațiile procurorilor din rechizitoriu, precum și în cele două hotărâri de condamnare ale instanțelor.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.