Liviu Pop (PSD)
(nr. legea responsabilității fiscale) anul trecut n-a fost același lucru?!(...) le readuc aminte, anul trecut tot în noiembrie cu o săptămână înainte(...) în același moment al anului trecut Parlamentul a dat o lege.
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 16.11.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: 24/7

Context

Liviu Pop, senator PSD și candidat la alegerile parlamentare din 11 decembrie, a fost invitat în emisiunea 24/7 din data de 13 noiembrie. La minutul 1.19.00, are loc o discuție în contradictoriu între candidatul PNL Ionuț Stroe și candidatul PSD, privind aplicarea legii responsabilității fiscale:

 

Ionuț Stroe: (…) în prag electoral, exact cum spunea colegul de la PSD, se întrec în “oferte otrăvite” legislative în a oferi fel de fel de procente, fel de fel de măriri fără niciun fel de acoperire legală pentru că există o lege a responsabilității fiscale(…)

Liviu Pop:(nr. legea responsabilității fiscale) anul trecut n-a fost același lucru?!(…) le readuc aminte, anul trecut tot în noiembrie cu o săptămână înainte(…) în același moment al anului trecut Parlamentul a dat o lege.

 

Ce verificăm?

Care a fost situația în anul 2015 și ce spune legea responsabilității fiscale.


Verificare

Având în vedere că tema discuției o reprezentau creșterile salariale din sistemul bugetar care interferează cu legea resposabilității fiscale, Liviu Pop face referire la măsurile asemănătoare adoptate de Parlamentulu României în aceeași perioadă a anului 2015. Astfel, consultând site-ul Camerei Deputaților, găsim că Liviu Pop are dreptate, deoarece, în luna noiembrie a anului 2015, Parlamentul a votat majorări salariale privind personalul plătit din fonduri publice prin Legea nr. 293/2015

 

Numai că Legea 69/2010, legea responsabilităţii fiscal-bugetare, precizează la art. 17 că:

(1) Nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituţia României, republicată, care conduc la creşterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar.

 

Referitor la mandatul Guvernului, Constituția României la art. 110 alin. (1) arată:

Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale.

 

Concluzie

Declarația lui Liviu Pop este falsă. Legea responsabilității fiscale interzice promovarea de acte normative care conduc la creșterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar numai în anii în care avem alegeri parlamentare, nu în toți anii bugetari.   

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.