Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

13.03.2021

„Nu este normal ca ele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, sistemul de ordine publică, aici înţeleg că era vorba şi despre serviciile de informaţii. (...)Nu mi se pare normal să dăm publicității astfel de date.”

Lucian Bode

PNL

Sursa afirmației: TVR (min. 22:15)

Fals

Context

Pe 9 martie 2021, după ce Ministerul Sănătăţii a început să publice date despre campania de vaccinare anti Covid19, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a declarat la televiziunea naţională că:

„Nu este normal ca ele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, sistemul de ordine publică, aici înţeleg că era vorba şi despre serviciile de informaţii. În ce condiții vezi adresa strada x, nr Y şi constați că acolo s-au vaccinat 7, 8, 10 cetăţeni din structurile respective. În momentul respectiv poți să te aștepți ca oricine, nu ştiu, poate că nu ne sunt toţi prieteni pe pământul acesta, pot veni să fotografieze, să filmeze. Nu mi se pare normal să dăm publicității astfel de date.”

Şi premierul Florin Cîţu a reacţionat la publicarea acestor seturi de date şi a anunţat o anchetă a corpului de control din subordinea sa.

Ce verificăm?

Dacă datele publicate de Ministerul Sănătăţii includ adrese ale unităţilor din sistemul de apărare, ordine publică sau ale serviciilor secrete.

Verificare

Datele privind testarea şi vaccinarea covid publicate de Ministerul Sănătăţii sunt disponibile pe portalul de date deschise al guvernului. Două centre din lista apar cu adresa, dar este vorba de Serviciul Public Local de Termoficare Braşov şi de o grădiniţă din judeţul Constanţa, nu de un centru din sistemul de apărare.

Centrele de vaccinare care nu sunt incluse în platforma naţională de vaccinare sunt cele unde se vaccinează persoanele din categoria a II-b, respectiv personalul în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică şi securitate națională, la care se referă Lucian Bode.

Buletin de Bucureşti a publicat o listă centralizată a acestor centre, niciunul neavând publicată adresa în portalul de date deschise.

Jurnaliştii de la Recorder au arătat însă că peste 7000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul. Dintre aceştia,  4000 fac parte din categoria III (populaţia generală), pentru care nici în prezent nu este deschisă campania de vaccinare (doar în câteva zone cu incidenţă crescută se pot face programări).

Concluzie

Afirmaţia lui Lucian Bode este falsă. Adresele centrelor de vaccinare dedicate angajaților din sistemul de apărare şi securitate naţională nu sunt incluse în seturile de date publicate de Ministerul Sănătăţii.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.