Lucian Bode (PNL, ministrul Afacerilor Interne)
„Săptămâna trecută am avut o captură record de stupefiante, aproape 1,5 tone de heroină. Vorbim despre cea mai mare captură de heroină din istoria României și a doua cea mai mare captură din Uniunea Europeană din ultimii ani.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 07.06.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1 TV

Context

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a susținut joi, 27 mai,  o declarație de presă în care a prezentat rezultatele activității structurilor MAI din ultima perioadă. În acest sens, Lucian Bode a menționat:  

„Săptămâna trecută am avut o captură record de stupefiante, aproape 1,5 tone de heroină. Vorbim despre cea mai mare captură de heroină din istoria României și a doua cea mai mare captură din Uniunea Europeană din ultimii ani.”

Ce verificăm?

Cum a fost realizată captura și dacă aceasta este cea mai mare captură de heroină din România, respectiv a doua cea mai mare din UE din ultimii ani.

Verificare

Pe 10 mai 2021, procurorii și ofițeri de poliție judiciară au capturat 1452 de kilograme de heroină în portul Constanța. Drogurile au fost ascunse într-un container cu materiale de construcții ce a plecat din Iran.

Conform Poliției Române, operațiunea a presupus un efort comun al mai multor state membre UE(Ungaria, Germania, Franța, etc.) și a fost sprijinită de Agenția Antidrog din SUA.

Graficul de mai jos arată evoluția cantității totale de heroină capturată la nivelul României între 2001-2019, conform rapoartelor anuale ale Agenției Națională Antidrog: 

Evoluția cantității de heroină capturate în România 2001-2009
Infogram

 

Cele mai mari valori de până acum s-au înregistrat în 2005,  2008 și 2015.

În februarie 2021, National Crime Agency din Marea Britanie anunța că alături de autoritățile olandeze și belgiene a realizat cea mai mare captură de heroină din Olanda, de peste 1.5 tone.

O lună mai târziu, într-o  operațiune multinațională coordonată de Europol au fost capturate 2,4 tone de heroină.

Concluzie

Afirmația lui Lucian Bode este parțial adevărată. 

Captura din 10 mai a fost rezultatul unei colaborări între mai multe state.  Captura de 1.452 kg de heroină este cea mai mare comparativ cu cantitățile confiscate între 2001-2019, conform datelor Agenției Naționale Antidrog. Raportul ANA pentru anul 2020 urmează să fie publicat.

În schimb, la nivel european doar anul acesta au fost realizate două capturi mai mari decât cea din România.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.