Ludovic Orban (Forța Dreptei, președinte)
„Adoptarea ordonanţelor de urgenţă se face şi fără avizul Consiliului Legislativ. Ele toate se duc la Consiliul Legislativ. Evident că ordonanţele se aprobă sub rezerva includerii observaţiilor Consiliului Legislativ.”
Trunchiat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 21.02.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1

Context

În contextul adoptării celor 25 de ordonanțe cu o seară înainte de moțiunea de cenzură care a îndepărtat PNL de la conducere, Ludovic Orban a afirmat pe 5 februarie 2020: 

„Adoptarea ordonanţelor de urgenţă se face şi fără avizul Consiliului Legislativ. Ele toate se duc la Consiliul Legislativ. Evident că ordonanţele se aprobă sub rezerva includerii observaţiilor Consiliului Legislativ.”

Ce verificăm?

Dacă adoptarea ordonanţelor de urgenţă se poate face şi fără avizul Consiliului Legislativ.

Verificare

Consiliul Legislativ avizează proiectele legislative și ţine evidenţa oficială a legislaţiei României (art. 79 din Constituția României). Atribuțiile lui sunt stabilite prin lege

  • analizează şi avizează proiectele de legi, propunerile legislative şi proiectele de ordonanţe şi de hotărâri 
  • analizează şi avizează amendamente
  • Realizează sau coordonează elaborarea unor proiecte de coduri sau de alte legi de complexitate deosebită
  • elaborează studii pentru sistematizarea, unificarea şi coordonarea legislaţiei şi face, pe această bază, propuneri Parlamentului sau Guvernului
  • urmăreşte emiterea de către autorităţile publice competente a actelor normative în executare, dispuse prin legi, ordonanţe şi hotărâri ale Guvernului, şi semnalează întârzierile în emiterea acestora

Avizele emise de acest consiliu sunt consultative (Art. 4, alin. 2, legea 73/1993). 

De asemenea, legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative arată că: proiectele de ordonanțe și de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului se supun în mod obligatoriu avizării Consiliului Legislativiar avizul este unul de specialitate, are caracter consultativ, poate fi  favorabil, favorabil cu obiecții sau propuneri ori negativ. 

În regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Legislativ există precizarea că în situațiile în care avizul nu este dat în termenul stabilit, acest lucru nu împiedică desfășurarea procedurii legislative. 

Curtea Constituțională s-a pronunțat în mai multe spețe privind consiliul și emiterea ordonanțelor de urgență. De exemplu, într-o decizie din 2019, judecătorii CCR precizează că „(…)nesolicitarea avizului consultativ al Consiliului Legislativ duce la neconstituționalitatea legii sau ordonanței – simplă sau de urgență”.

Nu este singura dată când CCR a făcut această precizare. S-a mai întâmplat în 2013, 2014, 2018 și în altă decizie din 2019.

Concluzie

Afirmația premierului interimar este trunchiată. Adoptarea ordonanţelor de urgenţă se poate face şi fără avizul Consiliului Legislativ, însă guvernul este obligat să-l ceară.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.