Ludovic Orban (Forța Dreptei, președinte)
„În fiecare an, pe perioada vacanţei parlamentare se adoptă o astfel de lege [de abilitare a Guvernului].”
Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 18.12.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

Premierul Ludovic Orban a făcut următoarea afirmație pe 17 decembrie 2019: 

„În fiecare an, pe perioada vacanţei parlamentare se adoptă o astfel de lege [de abilitare a Guvernului].”

Ce verificăm?

Dacă în fiecare an este adoptată o lege de abilitare a Guvernului de a da ordonanțe pe timpul vacanței parlamentare.

Verificare

Afirmația premierului Ludovic Orban vine în contextul în care Comisia Juridică şi Comisia pentru Buget din Camera Deputaţilor au adoptat în 17 decembrie un raport de respingere în cazul proiectului de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară pe motiv că „în câteva puncte ale proiectului de lege sunt vizate modificări ale legilor din domeniul organic”

Raportul de respingere a fost trimis plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. Camera a decis în 18 decembrie să întoarcă proiectul la comisii pentru că avea raport negativ. În cele din urmă, proiectul de lege pentru abilitarea guvernului de a emite ordonanțe simple în perioada vacanței parlamentare a fost avizat favorabil de comisie, urmând să intre iar la votul final. 

Abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe durata vacanței parlamentare

Articolul 115 din Constituția României spune că „parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice”. Același articol din legea fundamentală arată că legea de abilitare trebuie să stabilească domeniul și data până la care se pot emite ordonanțe.

Chiar anul acesta au fost deja date două astfel de legi: 

  • Legea nr. 4/2019, valabilă de la încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2018, și până la data de 31 ianuarie 2019.
  • Legea nr. 128/2019, pentru vacanța de vară, dintre prima sesiune a anului 2019 și până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinară din toamnă. 

În ceea ce privește ceilalți ani, lucrurile au stat cam la fel. Guvernul a primit aprobare de a emite ordonanțe de urgență pe timpul vacanțelor de iarnă și de vară ale parlamentarilor. Luăm doar câteva exemple, din ultimii 10 ani, dat fiind numărul destul de mare al acestora. 

Putem găsi pe același portal legile privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe de urgență pe durata vacanțelor parlamentare începând cu anul 1992, până în prezent. 

Concluzie

Afirmația premierului Ludovic Orban este adevărată.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.