Ludovic Orban (Forța Dreptei, președinte)
„PNL a fost singurul partid care a votat împotriva introducerii pensiilor speciale pentru parlamentari și am avut această poziție de-a lungul ultimilor ani.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 27.02.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Ludovic Orban – președintele Camerei Deputaților – a făcut următoarea afirmație în 15 februarie 2021:

„PNL a fost singurul partid care a votat împotriva introducerii pensiilor speciale pentru parlamentari și am avut această poziție de-a lungul ultimilor ani.”

Ce verificăm?

Dacă PNL a fost singurul partid care a votat împotriva introducerii pensiilor speciale pentru parlamentari.

Verificare

Pensiile speciale pentru parlamentari și pentru funcționarii publici parlamentari au fost introduse în 2015 prin două legi distincte.

Legea 357/2015 este cea care a introdus pensiile pentru senatori și deputați, doar că proiectul inițial a fost votat prin „prin ridicare de mână și nu electronic”, după cum ne-a transmis Camera Deputaților.

Printre cei 228 de inițiatori ai legii s-a numărat și un deputat PNL, Radu Zlati.

Stenograma de la dezbaterea parlamentară din 2015 arată că 287 parlamentari au votat „pentru”, cinci s-au abținut, și doar unul a votat împotrivă.

La acest vot, liberalii au părăsit sala când s-a votat proiectul de lege.

Legea 215/2015 este cea prin care s-au aprobat pensiile speciale pentru funcționarii publici parlamentari fost adoptată de Parlament cu 198 voturi „pentru”, 94 abțineri și patru împotrivă.

Din 88 de parlamentari PNL prezenți la vot, unul a votat „pentru” (Zlati Radu), trei au votat împotrivă (Budurescu Daniel-Stamate, Lupu Mihai, Săpunaru Nini), iar restul de 84 s-au abținut.

În 17 februarie 2021, Parlamentul a adoptat cu 357 de voturi „pentru” și niciun vot împotrivă inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Concluzie

Afirmația președintelui Camerei Deputaților Ludovic Orban este parțial adevărată. Cei de la PNL au părăsit sala când s-a desfășurat votul pentru introducerea pensiilor speciale în cazul parlamentarilor, iar în privința celor pentru funcționarii publici parlamentari, liberalii s-au abținut, cu o singură excepție.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.