Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

10.09.2019

„Dăncilă trebuie să câştige mai întâi alegerile în oraşul Videle, unde a mai candidat şi a pierdut lamentabil, şi apoi să mai încerce la o altă funcţie în stat.”

Ludovic Orban

Forța Dreptei, președinte

Sursa afirmației: Mediafax

Adevărat

Context

În 24 august 2019, Ludovic Orban -președintele Partidului Național Liberal a făcut următoare declarație referitoare la Viorica Dăncilă.

Dăncilă trebuie să câştige mai întâi alegerile în oraşul Videle, unde a mai candidat şi a pierdut lamentabil, şi apoi să mai încerce la o altă funcţie în stat.”

Ce verificăm?

Ce s-a întâmplat la alegerile locale din 2004 în Videle.

Verificare

Datele privind persoanele care au candidat pentru funcții publice sunt disponibile pe site-ul Autorității Electorale Permanente. 

Viorica Dăncilă a candidat  în 2004 la alegerile locale din orașul Videle, județul Teleorman, pentru funcția de primar din partea Partidului Social Democrat și s-a situat pe locul doi. PSD a strâns atunci 2034 de voturi, iar Partidul Democrat a adunat 4154. A câștigat fotoliul de primar Lucian Militaru, post pe care l-a deținut până în 2012 când devenit deputat.

Tot în 2004, Viorica Dăncilă a mai candidat din partea PSD pentru Parlamentul României, dar partidul nu a strâns un număr suficient de mare de voturi pentru ca ea să prindă un mandat în Parlamentul României. Cinci ani mai târziu, în 2009, Dăncilă a intrat în Parlamentul European după ce Titus Corlăţean şi Cătălin Nechifor s-au retras.

Dintr-un material publicat de Libertatea în 2018, reiese că actualul premier al României recunoaște că a pierdut primăria Videle și un mandat de senator, susținând că a cunoscut și eșecul și succesul.

Concluzie

Afirmația lui Ludovic Orban este adevărată. Viorica Dăncilă a pierdut în 2004 fotoliul de la primăria Videle în fața unui candidat PD.

Ultimele Fact Check-uri

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.