Ludovic Orban (Forța Dreptei, președinte)
„Au ajuns să fie atât de nesimţiţi încât să spună că până şi alocaţiile pentru copii au fost majorate de ei, în condiţiile în care toţi parlamentarii PSD şi ALDE au votat împotriva amendamentului PNL de creştere a alocaţiilor.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 29.04.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Mediafax

Context

Liderul PNL Ludovic Orban a făcut următoare declarație pe 6 aprilie 2019, în timpul mitingului PNL de la Craiova:  

„Au ajuns să fie atât de nesimţiţi încât să spună că până şi alocaţiile pentru copii au fost majorate de ei, în condiţiile în care toţi parlamentarii PSD şi ALDE au votat împotriva amendamentului PNL de creştere a alocaţiilor.”

Ce verificăm?

1. Dacă PNL a propus un amendament de creștere a alocațiilor.
2. Dacă toți parlamentarii PSD și ALDE au votat împotrivă.
3. Cine a crescut alocațiile copiilor.

Verificare

PNL a avut două inițiative de a modifica alocațiile copiilor.

 

Prima tentativă: modificarea legii alocațiilor

 

Mai întâi, în septembrie 2018 deputații PNL Robert Sighiartău și Dumitru Mihalescul au depus în Parlament o propunere de modificare a Legii nr. 61/1993. Conform propunerii, urmau să crească în felul următor:

  • Pentru copii cu vârste între 0-2 ani: de la 200 de lei la 300 de lei
  • Pentru copii cu vârste între 2-18 ani: de la 84 de lei la 150 de lei

Propunerea a fost respinsă de Senat în februarie 2019, iar în martie a primit aviz negativ de la Comisia Juridică.

 

 

A doua tentativă: amendament la legea Bugetului de stat

 

 

În timpul dezbaterilor privind proiectul Legii Bugetului de stat pe anul 2019, deputatul PNL Robert Sighiartău a propus un amendament pentru modificarea bugetului Ministerului Muncii, astfel încât acesta să cuprindă o majorare a alocației de stat pentru copii începând cu 1 martie 2019.

 

Amendamentul a fost votat de plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului, cu 123 voturi pentru, 119 împotrivă și o abținere. Distribuția pe partide arată astfel:

Trebuie precizate însă câteva detalii:

 

  • Acest amendament a dus la creșterea bugetului alocat Ministerului Muncii, astfel încât a fost nevoie și de amendarea prevederilor privind valoarea deficitului bugetar, respectiv a plafoanelor bugetare aprobate pentru 2019.
  • Pentru ca o sumă să fie alocată în bugetul de stat, este necesară existența unei baze legale pentru acest lucru; de aceea, pentru ca amendamentul să fie în vigoare, a fost nevoie de modificarea prin OUG a legislației privind alocațiile de stat pentru copii.

15 februarie 2019:

PSD a anunțat pe Facebook că Guvernul va emite o ordonanță de urgență care să reglementeze majorările de alocații pentru copii, spunând că amendamentul opoziției este unul greșit.

 

„PSD va crește alocațiile pentru copii și va îndrepta lucrurile făcute prost de opoziție. Într-un demers pur demagogic, cei de la PNL s-au trezit în ultimul moment să ceară majorarea alocațiilor. Dar au făcut-o prost, pentru că nu înțeleg legile și economia: au indicat o sursă eronată pentru aceste creșteri și au greșit la calcule astfel că suma propusă era insuficientă pentru majorările cerute. Mai mult, nu au știut că Legea Bugetului alocă bani doar pentru instituții, nu și pentru drepturi ale persoanelor, cum sunt alocațiile. Deci amendamentul lor la Legea Bugetului era inaplicabil. Guvernul PSD+ALDE va îndrepta aceste lucruri și va emite o ordonanță de urgență care să reglementeze corect majorările de alocații pentru copii.”

 

Pe 19 februarie 2019, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a emis  Ordonanța de Urgență nr. 9 prin care alocațiile copiilor cresc exact cum apăreau în amendamentul celor de la PNL.

 

„Am prevăzut în legea bugetului de stat sumele necesare pentru investiții și fac apel la domnul președinte să renunțe la acestă retorică de campanie electorală și să nu mai blocheze acțiunile guvernului. Sper că domnul președinte va promulga cât mai rapid legea bugetului de stat, în așa fel încât de la 1 martie să fie plătite alocațiile mărite pentru copii. Coaliția PSD-ALDE a identificat corect sursa de finanțare și Guvernul a pregătit acest act imediat după votul din Parlament”, a afirmat atunci premierul Viorica Dăncilă.

 

Ordonanța a ajuns în Parlament, unde a primit aprobare de la comisiile de specialitate.

 

Alocațiile au fost virate cu majorarea aprobată în Parlament de la 1 aprilie 2019. În aceeași zi, PSD și-a asumat creșterea alocațiilor:

 

Această majorare a fost posibilă datorită parlamentarilor PSD care au inițiat și au susținut amendamentul de majorare a alocațiilor și de modificare a legii plafoanelor bugetare. În contrast, demersul demagogic al PNL propunea ca pentru majorarea alocațiilor să fie luați bani de la fondul de pensii, ceea ce era ilegal și neconstituțional. Copiii ar fi primit aceste majorări încă de luna trecută dacă Iohannis nu ar fi fost primul președinte din istoria României care a blocat bugetul propriei țări.

Concluzie

Afirmațiile liderului PNL Ludovic Orban sunt parțial adevărate. Este adevărat că amendamentul pentru mărirea alocațiilor a fost înaintat Parlamentului de PNL, dar au existat parlamentari PSD și ALDE care au votat pentru. PSD și-a asumat apoi creșterea alocațiilor prin OUG, spunând că repară o greșeală făcută de liberali.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.