Niculae Bădălău (PSD)
Magistraţii nu au dreptul, prin lege, să protesteze. Au ieşit în faţa sediilor. Aşa cum vă spuneam este o lege care încă nu e finalizată. Atunci pentru ce protestează?
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 18.12.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Mediafax

Context

Ca răspuns la protestele magistraților din mai multe orașe din țară, Niculae Bădălău, președintele executiv al PSD, a declarat următoarele:

Ce verificăm?

Dacă magistraţii au dreptul de a protesta.

Verificare

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede, la Capitolul II Incompatibilităţi şi interdicţii – art. 9, că

  1. Judecătorii și procurorii nu pot să facă parte din partide sau formațiuni politice și nici să desfășoare sau să participe la activități cu caracter politic.
  2. Judecătorii și procurorii sunt obligați ca în exercitarea atribuțiilor să se abțină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice.

Aceleaşi interdicţii sunt reluate în Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, în Capitolul II – Independenţa justiţiei, la art. 4:

1) În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu judecătorii și procurorii nu trebuie să fie influențați de doctrine politice.

(2) Judecătorii și procurorii nu pot milita pentru aderarea altor persoane la o formațiune politică, nu pot participa la colectarea fondurilor pentru formațiunile politice și nu pot permite folosirea prestigiului sau a imaginii lor în astfel de scopuri.

(3) Judecătorii și procurorii nu pot să acorde nici un fel de sprijin unui candidat la o funcție publică cu caracter politic.

Observăm astfel că interdicţiile se referă la asocierea magistratului cu anumite doctrine, proiecte sau entităţi politice, ideea fiind că astfel independenţa justiţiei ar avea de suferit. De altfel, nu regăsim interdicţia de a protesta.

Însă motivul pentru care demonstrează magistraţii este explicat chiar de către aceştia:

  • Este o acţiune decisă ca urmare a Adunării Generale a Judecătorilor acestei instanţe, care a avut loc vineri. Judecătoria Constanţa a înţeles să-şi manifeste dezacordul faţă de modul în care au fost adoptate în Camera Deputaţilor legi care ne privesc, legi importante. Este vorba de maniera în care au loc aceste modificări, pe repede înainte, în condiţiile în care ar fi trebuit bineînţeles dezbateri, nu s-a ţinut cont de avizul negativ dat de CSM – Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Constanţa, judecător Marius Nastasia
  • Este vorba despre anumite schimbări la legile justiţiei, de faptul că parlamentarii nu au ţinut cont de avizul negativ al CSM în această privinţă, iar pe de altă parte de propunerile de modificare a Codului de procedură penală în primul rând care pur şi simplu pun stavilă justiţiei în ceea ce priveşte probatoriile,  samd. Trebuie să înţelegem că sistemul de justiţie trebuie să rămână independent – Robert George Florea, preşedinte şi purtător de cuvânt al Tribunalului Galaţi

Din argumentele de mai sus nu rezultă încălcarea interdicţiei existente, anume ca magistraţii să nu facă politică. Acţiunile de protest nu sunt îndreptate împotriva unui partid (şi nici nu sprijină vreun partid); nu există afiliere cu o entitate politică sau cu o ideologie; nu sunt desfăşurate activităţi cu caracter politic. Protestul magistraţilor este îndreptat asupra modificărilor operate asupra unor legi care îi privesc direct şi le reglementează munca.

Concluzie

Afirmaţia lui Niculae Bădălău este falsă. Legal vorbind, nu există o interdiţie impusă judecătorilor şi procurorilor de a protesta. Interdicţiile se referă la asocierea magistratului cu factorul politic, iar protestele magistraţilor nu au caracter politic.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.