Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„România de azi e în derivă pentru că ați alocat cel mai mic pachet din UE pentru redresare, a spus-o Comisia Europeană.”
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 13.03.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: realitatea.net

Context

În timpul moțiunii de cenzură din 22 februarie 2021, Marcel Ciolacu – președintele PSD – a declarat:

„România de azi e în derivă pentru că ați alocat cel mai mic pachet din UE pentru redresare, a spus-o Comisia Europeană.”

Ce verificăm?

1. Dacă România a alocat cel mai mic pachet din UE pentru redresare economică.
2. Dacă a reproșat Comisia Europeană României că a alocat cel mai mic pachet pentru redresare.

Verificare

Pentru o verificare anterioară, Comisia Europeană ne-a transmis că cele mai recente estimări ale măsurilor de sprijin economic ale țărilor UE au fost publicate în evaluarea programelor de stabilitate și convergență din 2020. Acestea se bazează însă pe prognoza din primăvara anului trecut, iar estimările urmează să fie actualizate în această primăvară. Chiar și așa, România nu era acolo pe ultimul loc.

Fondul Monetar Internațional (FMI) are o monitorizare a măsurilor fiscale luate de fiecare țară ca răspuns la pandemia generată de COVID-19.

Potrivit FMI, România a alocat până la finalul anului 2020, 5,6 miliarde de dolari pentru cheltuielile suplimentare (above the line measures- n.r) generate de COVID-19, dintre care 3 miliarde de dolari s-au dus spre sectorul de sănătate, iar restul de 2,6 miliarde de dolari pentru celelalte sectoare economice. Acestea au însemnat 2,3% din PIB (1,2% pentru sănătate și 1,0% pentru celelalte sectoare).

În raport cu celelalte state membre UE, România s-a situat într-adevăr printre ultimele poziții, dar nu pe ultimul loc (pag. 21-23):

În ceea ce privește suma exprimată în miliarde de dolari, România s-a aflat pe locul 17 (de la cele mai multe alocări la cele mai puține – n.r) din cele 27 de state membre UE. Iar ca procent din PIB, Danemarca a cheltuit mai puțin decât România.

Instrumentul prin care Comisia Europeană analizează ce fac țările membre ale Uniunii Europene din punct de vedere economic este raportul semestrial. Cel mai recent e cel din toamna anului 2020.

România nu a fost criticată aici că ar fi alocat cel mai mic pachet din UE pentru redresare economică.

Concluzie

Afirmația liderului PSD Marcel Ciolacu este falsă. Comisia Europeană nu a spus că România a alocat cel mai mic pachet din UE pentru redresare. O analiză a FMI arată că nu am avut cele mai mici alocări pentru redresare.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.