Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„Am conceput și realizat un sistem integrat de urmărire a materialelor lemnoase - SUMAL, cum îl cunoașteți toți.”
Trunchiat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 28.03.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În data de 21 martie 2021, cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurii, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a scris pe pagina sa de Facebook:

Am conceput și realizat un sistem integrat de urmărire a materialelor lemnoase – SUMAL, cum îl cunoașteți toți.”

Ce verificăm?

Dacă PSD a inițiat și a operaționalizat SUMAL.

Verificare

SUMAL este un sistem informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase de la locul de obținere a acestora până la utilizatorii finali inclusiv, asigurat de autoritatea publica centrală care răspunde de silvicultură, în speță Ministerul Mediului.

În septembrie 2008, conceptul SUMAL s-a auzit pentru prima dată, după ce Dacian Cioloș, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale din Guvernul Tăriceanu, a emis un ordin care reglementa modul de funcționare a platformei. Atunci, a luat naștere SUMAL 1.0, prin aplicația WoodTracking, care, însă, nu îngloba toate caracteristicile necesare depistării defrișărilor ilegale, motiv pentru care a fost necesară o actualizare a platformei.

În luna iunie 2014, Guvernul Ponta adopta o hotărâre care prevedea că aplicația SUMAL, într-o variantă actualizată, va fi pusă la dispoziție în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. După patru luni, în octombrie 2014, ministrul delegat pentru ape, păduri și piscicultură, Adriana-Doina Pană (PSD), a emis Ordinul nr. 837/2014, care aproba Metodologia privind organizarea şi funcţionarea SUMAL, obligaţiile utilizatorilor SUMAL, precum şi structura şi modalitatea de transmitere a informaţiilor standardizate. În octombrie 2014, sistemul este lansat.

La începutul lui 2016, pădurile sunt incluse în legea privind privind securitatea naţională a României, iar pe 26 decembrie 2016, Guvernul Cioloș emite o  hotărâre care fixa termenul de operaționalizare a celor 10 aplicații informatice de urmărire a materialelor lemnoase (o nouă variantă a SUMAL – 2.0) la 120 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. După doar patru zile de la emiterea HG-ului, ministrul tehnocrat al mediului, Cristiana Pașca Palmer, a emis Ordinul nr. 2526/2016, care completa metodologia aprobată în urmă cu doi ani și care prevedea că SUMAL va fi actualizat și operaționalizat până la data de 21 aprilie 2017.

Contractul încheiat cu firma care trebuia să operaționalizeze întreaga aplicație nu a fost dus la capăt, aşa că în 2017 se semnează protocolul de colaborare dintre Ministerul Apelor și Pădurilor și Serviciul de Telecomunicații Speciale, având ca obiect realizarea noului sistem informatic și de comunicații SUMAL 2.0.

Tot în 2017, ministrul PSD Adriana-Doina Pană a prorogat termenul de finalizare și operaționalizare a noului SUMAL până la data de 31 decembrie 2018. Aceasta nu a avut loc, însă, la termenul stabilit şi în 2018, următorul ministru al mediului, Ioan Deneș (PSD), a modificat același ordin care obliga autoritățile să finalizeze SUMAL și a prorogat din nou termenul de operaționalizare a acestuia până la data de 31 decembrie 2019.

Tergiversarea nu s-a oprit aici. În iunie 2020, Guvernul Orban emite o hotărâre referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, care prorogă termenul de înființare a SUMAL până la data de 30 octombrie 2020. Cu doar câteva zile înainte de împlinirea acestui termen, Guvernul PNL adoptă o nouă hotărâre, care amână operaționalizarea SUMAL până la finalul lui ianuarie 2021.

După repetate amânări, Ministerul Mediului condus de Tanczos Barna (Guvernul Cîțu) a lansat aplicația SUMAL 2.0 cu toate actualizările necesare, în data de 1 februarie 2021. Conform GreenPeace România, noua aplicație reprezintă o versiune îmbunătățită față de prima variantă, care ar trebui să conțină informații în timp real despre transportul materialelor lemnoase, dar și să vizeze creșterea transparenței acestui proces, prin publicarea hărților administrativ-teritoriale ale pădurii, a avizelor de exploatare, a coordonatelor GPS pe platforma Inspectorul Pădurii, astfel încât să permită desfășurarea unor anchete independente pentru combaterea tăierilor ilegale.

Cu toate acestea, experții apreciază că ne vom putea da seama dacă aplicația este complet funcțională abia după jumătate de an de la lansarea ei.

Concluzie

Afirmația lui Marcel Ciolacu este trunchiată. PSD nu era la guvernare când a fost inițiat conceptul de SUMAL. O versiune a aplicaţiei a fost lansată sub guvernarea social-democrată, dar finalizarea SUMAL 2.0 (forma actualizată, pe care o avem acum) a fost amânată tot de PSD şi lansată după mai bine de 5 ani de la legiferarea ei.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.