Marcel Vela (Ministrul de Interne)
„Nu este nici o premieră. Poate premieră este faptul că un ministru tratează cu fair-play și își delega atribuțiile din Comisia Tehnică ce se ocupă strict de problemele ce țin de organizarea alegerilor în relația cu prefecturile. [...] Faptul ca un ministru de Interne își delega unele atributii unui secretar de stat se practică.”
Adevărat
Barometru Factual
Electoral
Data verificării: 02.09.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: România TV

Context

Marcel Vela- actualul ministru de Interne candidează din partea PNL la consiliul local din Caransebeș. Pe 28 august 2020, acesta a vorbit despre delegarea atribuţiilor sale de preşedinte al Comisiei Tehnice Centrale și a declarat:

„Nu este nici o premieră. Poate premieră este faptul că un ministru tratează cu fair-play și își delega atribuțiile din Comisia Tehnică ce se ocupă strict de problemele ce țin de organizarea alegerilor în relația cu prefecturile. […] Faptul ca un ministru de Interne își delega unele atributii unui secretar de stat se practică.”

Ce verificăm?

Dacă au mai foști miniștri de Interne care și-au delegat atribuțiile.

Verificare

Legea de organizare și funcționare a Guvernului României și a ministerelor arată  că un ministru este ajutat de unul sau mai mulți secretari de stat pentru a conduce  ministerul (  art. 47).

Secretarii de stat aceștia exercită atribuțiile delegate de ministru (art. 48). 

Același act legislativ arată  că dacă ministrul nu își poate exercita atribuțiile curente, din diferite motive, va desemna un secretar de stat și va înștiința premierul (art. 51)

Deci, legea permite delegarea atribuțiilor către un secretar de stat.  De-a lungul anilor, mai mulți miniștri au făcut asta:

  • În 2 decembrie 2009, Vasile Blaga și-a delegat toate atribuțiile pe care le avea ca ministru al Administrației și Internelor, după ce o instanță a decis suspendarea executarii decretului prezidential prin care acesta a fost numit ministru, la cererea lui Dan Nica de la PSD. Secretarul de stat Mihai Capra urma să coordoneze toate activitățile legate de buna organizare a turului doi al alegerilor prezidențiale din 2009, iar Cristian Baci- secretarul general al ministerului urma să preia calitatea de ordonator de credite al MAI.
  • În 6 noiembrie 2015, Gabriel Oprea și-a delegat atribuțiile de ministru de Interne secretarului de stat Ilie Botoș. Acest lucru s-a întâmplat pentru că Victor Ponta și-a depus atunci mandatul de premier. 
  • Trei zile mai târziu, în 9 noiembrie 2015, Sorin Cîmpeanu, care era ministru al Internelor, dar a fost numit premier interimar, după demisia lui Victor Ponta, și-a delegat atribuţiile de ministru al Internelor către secretarul de stat Ilie Botoş.
  • În 16 iunie 2017, Carmen Dan și-a delegat o parte din atribuțiile de ministru al Internelor către secretarul de stat Cornel Ciocoiu.

Concluzie

Afirmațiile ministrului de Interne Marcel Vela sunt adevărate. Nu este o premieră că un ministru un ministru de Interne își delega atribuțiile unui secretar de stat.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.