Maria Grapini (PSD)
„Începem să pierdem cusătoarele și țesătoarele”
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 14.04.2016
www.factual.ro

Context

În data de 8 ianuarie 2013, Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, a oferit Mediafax o serie de declarații privind industria textilă din România, afirmând:

“Din păcate începem să pierdem cusătoarele și țesătoarele, pentru că ies la pensie și altele în loc nu se mai angajează, considerând că a fi cusătoare este ceva rușinos. Se pierd contracte foarte multe, avem solicitări de contracte de confecții, de la confecții de copii până la confecții de textile de casă, lenjerii de pat, și se refuză de către firme pentru că nu au oameni. Știu sigur și companii din Timișoara sau din grupul de companii ale mele care au respins foarte multe contracte din lipsă de oameni”.

Ce verificăm?

Din declarația doamnei ministru că “începem să pierdem cusătoarele și țesătoarele”, înțelegem că în industria textilă lucrează tot mai puțini oameni, în locul celor pensionați negăsindu-se pentru angajare personal nou. Nu putem verifica potențialul de dezvoltare a industriei textile românești dacă ar exista mai multă forță de lucru angajată în domeniu, tot așa cum nu putem verifica numărul de contracte refuzate de companii din lipsă de personal calificat în domeniu.

Institutul Național de Statistică publică anual, defalcat pe sexe, numărul de angajați din România în sectorul producției de textile. Căutam, deci, să vedem dacă într-adevăr avem din ce în ce mai puțini angajați (sau angajate, doamna Grapini făcând referire la femei angajate în domeniu) în producția de textile.

Verificare

Ce spun cifrele


titlu

 

Concluzie

Folosind datele disponibile până în acest moment (valabile doar până la finalul anului 2012), judecăm afirmația doamnei ministru (că în industria fabricării de textile personalul ieșit la pensie nu este înlocuit de personal nou intrat) drept inexactă, sub rezerva că cifrele pe 2013 ar putea arăta o schimbare în trend. De asemenea, nu putem face o evaluare a argumentului mai larg al domniei sale, cum că întreaga industrie nu funcționează la potențialul său maxim.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.