Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

21.02.2019„Secția pentru magistraţi a fost scoasă de sub DNA cu acordul CSM.”
Mihai Fifor

PSD

Sursa afirmației: Digi24

Adevărat

Context

Într-o apariție publică în care s-a vorbit despre citarea Laurei Codruța Kovesi în calitatea de suspect la Secția pentru Investigare a Infracțiunilor din Justiție, Mihai Fifor a declarat că:

„Secția pentru magistraţi a fost scoasă de sub DNA cu acordul CSM.”

Ce verificăm?

Cum a fost înființată Secția pentru Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Verificare

Pentru a vedea cum a luat naștere Secția pentru Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) trebuie să consultăm portalul legistlativ. Putem vedea că SIIJ a fost înființat în urma modificării legii 304/2004 prin legea 207/2018, promulgată în iulie 2018 după ce a fost întoarsă în parlament de mai multe ori în urma unor sesizări de neconstituționalitate.

Modificarea legii 304/2004 prin legea 207/2018 a făcut parte din OUG 92/2018 care a avut aviz favorabil de la CSM.

Înainte de înființarea SIIJ, DNA avea atribuțiile de investigare a magistraților prin Serviciul de combatere a corupţiei în justiţie. În data de 11 octombrie 2018, secția pentru procurori din cadrul CSM a aprobat desființarea Serviciului de combatere a corupției în justiție.

Ulterior, în urma OUG 90/2018 s-au dispus măsuri pentru operaționalizarea (punerea în practică) a SIIJ și aceasta și-a început activitatea în 23 octombrie 2018. Și în cazul acestei ordonanțe, CSM a dat aviz favorabil.

Concluzie

Declarația lui Mihai Fifor este adevărată. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul și pentru desființarea Serviciului de Combatere a Corupției în Justiție și pentru operaționalizarea SIIJ.

Acest website folosește „cookies” pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra stocării acestor cookies pe dispozitivul dvs. Află mai multe

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.