Mihai Fifor (PSD)


„Secția pentru magistraţi a fost scoasă de sub DNA cu acordul CSM.”
Adevărat
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 21.02.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

Într-o apariție publică în care s-a vorbit despre citarea Laurei Codruța Kovesi în calitatea de suspect la Secția pentru Investigare a Infracțiunilor din Justiție, Mihai Fifor a declarat că:

„Secția pentru magistraţi a fost scoasă de sub DNA cu acordul CSM.”

Ce verificăm?

Cum a fost înființată Secția pentru Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Verificare

Pentru a vedea cum a luat naștere Secția pentru Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) trebuie să consultăm portalul legistlativ. Putem vedea că SIIJ a fost înființat în urma modificării legii 304/2004 prin legea 207/2018, promulgată în iulie 2018 după ce a fost întoarsă în parlament de mai multe ori în urma unor sesizări de neconstituționalitate.

Modificarea legii 304/2004 prin legea 207/2018 a făcut parte din OUG 92/2018 care a avut aviz favorabil de la CSM.

Înainte de înființarea SIIJ, DNA avea atribuțiile de investigare a magistraților prin Serviciul de combatere a corupţiei în justiţie. În data de 11 octombrie 2018, secția pentru procurori din cadrul CSM a aprobat desființarea Serviciului de combatere a corupției în justiție.

Ulterior, în urma OUG 90/2018 s-au dispus măsuri pentru operaționalizarea (punerea în practică) a SIIJ și aceasta și-a început activitatea în 23 octombrie 2018. Și în cazul acestei ordonanțe, CSM a dat aviz favorabil.

Concluzie

Declarația lui Mihai Fifor este adevărată. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul și pentru desființarea Serviciului de Combatere a Corupției în Justiție și pentru operaționalizarea SIIJ.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.