Mihai Fifor (PSD)
„PNL nu vrea legea („Fără penali în funcții publice” - n.r) pentru că are zeci de penali pe listă la parlamentare.”
Trunchiat
Barometru Factual
Electoral
Data verificării: 28.11.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Mihai Fifor – senator PSD și fost ministru al Apărării – a declarat pe 12 noiembrie 2020:

„PNL nu vrea legea („Fără penali în funcții publice” – n.r) pentru că are zeci de penali pe listă la parlamentare.”

Ce verificăm?

Dacă Partidul Național Liberal are candidați penali la parlamentare care ar putea încălca modificările propuse de inițiativa „Fără penali în funcții publice”.

Verificare

Inițiativa „Fără penali în funcții publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţia României la Art. 37 care spune că: 

„Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Așadar vizează doar la persoanele care au fost condamnate definitiv. 

Listele complete ale candidaților la alegerile parlamentare din 2020 sunt disponibile la Biroul Electoral Central.

Următorii candidați pe listele PNL au probleme de natură penală:

  • Vasile Varga candidează din partea PNL pentru încă un mandat de deputat la Brăila. Presa locală a relatat că Varga a fost cercetat de procurori după ce mai multe persoane au fost înșelate de cămătari și și-au pierdut casele. Actele ar fi fost încheiate la biroul notarial deținut de politician. Varga nu a fost trimis în judecată. 
  • Virgil Guran, consilier al premierului, deschide lista la Senat pentru Dâmbovița din partea PNL. El a fost reținut de procurori în anul 2000 într-un dosar de evaziune fiscală. Judecătoria Turda l-a condamnat în 2005 la doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, patru ani de închisoare pentru fals intelectual și încă trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Virgil Guran a contestat sentința, iar procesul a continuat până când faptele pentru care fusese inițial condamnat s-au prescris.
  • Liviu Voiculescu, președintele PNL Olt, este primul pe lista de candidați la Senat. A fost trimis  în judecată, pentru constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, conflict de interese, organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc. Tribunalul Dolj, care a fost instanța de fond, a decis achitarea lui Liviu Voiculescu în acest proces, pe motiv că faptele nu au existat. Dosarul urmează să fie rejudecat,
  • Mircea Roșca candidează din partea PNL Prahova pentru Camera Deputaților. A fost trimis în judecată de procurorii DNA în februarie 2015 pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu după ce ar fi luat mită pentru a facilita cumpărarea de către un om de afaceri a unor terenuri în Azuga. A fost condamnat în primă instanță în februarie 2018 de către judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la trei ani de închisoare cu suspendare. În octombrie 2019, în urma scandalului legat de constituirea completelor cinci judecători și a deciziei CCR, judecătorii de la ICCJ au dispus anularea sentinței lui Mircea Roșca și rejudecarea dosarului de la zero.
  • Costel Barbu, actual secretar general adjunct al Guvernului, deschide lista PNL pentru Camera Deputaților în județul Teleorman. A fost condamnat definitiv pentru incompatibilitate în 2015 și a pierdut funcția de primar al comunei Suhaia.  În 2010, a fost trimis în judecată alături de alte 19 persoane pentru infracţiunile de distrugere, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii şi ordinii publice şi violare de domiciliu. S-a întâmplat după ce, alături de sătenii din Suhaia, a luat cu asalt locuința construită pe malul lacului din localitate a unui om de afaceri care nu îi mai lăsa să pescuiască în zonă. A fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în 2014.

Concluzie

Afirmațiile senatorului PSD Mihai Fifor trunchiate. PNL are pe lista candidaților la parlamentare condamnați definitiv, dar numărul acestora nu este de ordinul zecilor. Unii au fost fie achitați, fie sunt încă judecați. De menționat este și că PSD se află în exact aceeași situație.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.