Mircea Duşa (PSD)
„Armata României este cea mai apreciată instituție a statului român de către populație”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Aparare
Data verificării: 27.07.2015
www.factual.ro

Context

Luni 27 iulie 2015, Ministrul Apărării Mircea Dușa a făcut următoarea afirmație:

„Armata României este cea mai apreciată instituție a statului român de către populație și consider că statul trebuie să facă eforturile necesare pentru finanțarea ei”

Ce verificăm?

Dacă armata este cea mai apreciată instituție a statului român.

Verificare

Ne-am uitat la sondajele INSCOP și IRES pe tema încrederii românilor în instituții. Pe site-ul INSCOP ultimele cifre, aferente lunii iulie 2015, arată că 75% dintre români au multă și foarte multă încredere în armată. Acesta reprezintă cel mai mare coeficient de încredere, atât dintre instituțiile executive cât și dintre totalul instituțiilor – politice, executive, sociale și internaționale – incluse în sondaj. De altfel, armata a fost în topul încrederii românilor la fiecare evaluare INSCOP din iulie 2014 până acum, conform acestei prezentări grafice.

 

Trebuie însă menționat faptul că cercetările INSCOP nu acoperă toate instituțiile statului, pentru ca această afirmație să fie complet adevărată la nivelul său maxim de specificitate. De altfel, IRES (dar și alte institute de cercetare) includ mai multe instituții în întrebările legate de încredere din cadrul bilanțului pe 2014, iar SMURD sau pompierii, spre exemplu, au obținut mai multă încredere decât armata.

Concluzie

Afirmația lui Mircea Dușa este parțial adevărată. Armata este printre cele mai apreciate instituții din România, pe primul loc sau între primele trei la capitolul încredere a populației.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.